U bent hier

Open Bedrijvendag : afval en recyclage, IOK Afvalbeheer doet mee

Kempen regio | Olen
30.09.2016 - 12.15u
Door: Herman Gezelle

Zondag  kan je tijdens Open Bedrijvendag tussen 10 en 17 uur het reilen en zeilen van het milieubedrijf Olen/Geel (MOG) ontdekken. MOG is 1 van de 5 milieubedrijven van IOK Afvalbeheer waar onder meer de overslag van PMD en AEEA gebeurt.

Maar tijdens Open Bedrijvendag kom je op de site in Olen (Hagelberg 10) nog veel meer te weten.

Benieuwd wat met je PMD gebeurt? Je bracht je kapotte ijskast naar het containerpark. Welke weg legt die daarna af? Maak zondag kennis met de logistieke kant van het verhaal.

Het Milieubedrijf Olen/Geel is de logistieke draaischijf voor onder meer afgedankte elektrische en elektronische apparaten en PMD (de blauwe zak voor de plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons).

Dagelijks vertrekken er ploegen die op de containerparken elektrische en elektronische apparaten ophalen. Maar ook matrassen of kleinere stromen zoals videobanden.

Ook de ophaalwagens die PMD aan huis ophalen, komen de blauwe zakken storten op het MOG. Van daaruit organiseert IOK Afvalbeheer het transport naar het sorteercentrum voor PMD in Houthalen. Een lading van 3 ophaalwagens kunnen we transporteren in 1 vrachtwagen met opligger. Zo zorgen we voor minder vrachtwagens op de weg.

Meer dan een overslagstation
Op het Milieubedrijf gebeurt er geen recyclage van deze afvalstromen, maar tijdens Open Bedrijvendag kom je wel te weten welke weg dit afval aflegt tot de recyclage. Bezoekers die hun afgedankt klein elektro meebrengen maken kans op een waardebon voor nieuwe apparaten.

Maar zondag slaat ook een Repair Café zijn tenten op. Elektronische en elektrische apparaten die stuk zijn, kan je ter plaatse laten herstellen. Breng zeker ook je botte messen mee, een messenslijper maakt ze weer vlijmscherp. Ook de bodemprofessor van Vlaco (Vlaamse Compostorganisatie) komt op bezoek. Met 4 eenvoudige experimenten analyseert hij jouw tuinbodem.

Op Open Bedrijvendag krijg je ook een antwoord op al je vragen over sorteren en over de nieuwe papiercontainers. Kringwinkel Zuiderkempen heeft een 'pop-up store' waar je kan ontdekken hoe afval wordt omgetoverd tot 'design'. Speciaal voor de kinderen zijn er workshops met PET-flessen.

Alle bezoekers krijgen een gratis drankje.

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto