U bent hier

Open Monumentendag met tentoonstelling over geschiedenis van de Roest en de Zaat

Herentals | Neteland
10.09.2017 - 19.00u
Door: Mark Jaspers

Dankzij Herentalse ondernemer Erik Baetens is er dan toch één stukje van de ijzergieterij aan De Zaat bewaard gebleven én gerestaureerd.

Zaterdag en zondag kon u er meer te weten komen over de geschiedenis van De Roest en de vroegere site van de Zaat met de boeiende tentoonstelling in de lokalen van het bedrijf Lynx Automation.

De knappe tentoonstelling had plaats in het gerenoveerde en fraai gedecoreerde bedrijfsgebouw van de Fonderies de la Campine, een prachtig voorbeeld van een geslaagde herbestemming. Het gebouw huisvest nu het informaticabedrijf Lynx Automation.

Op de tentoonstelling en tijdens drie begeleide wandelingen kwam u ook meer te weten over de (ontstaans)geschiedenis van de Roest als landschap. Dit gebied, dat grofweg te situeren valt tussen de Olympiadelaan, de Kleine Nete en de Wuytsbergen heeft sinds de negentiende eeuw een hele evolutie doorgemaakt.

In 2017 heeft Natuurpunt samen met de stad Herentals op het oude vaarttracé en langs de Vuilvoort een bewegwijzerde wandeling gerealiseerd.

De wandelweg is een natuurtocht met sporen van erfgoed. Je volgt voor een groot deel het traject van het vroegere Kempens Kanaal dat hier rond 1850 werd aangelegd. Een aantal verbouwde sashuizen en een voormalige afspanning zijn hier getuigen van.

Roest : betekent met riet overdekt, rietland. Zaat : betekent scheepswerf.

"De fabriek van Moser aan 'de Zaat' maakte al van voor WOI kranen, later ook grotere betonmolens", vertelt Yves Herman. In de jaren 50 legden ze daarmee tunnels, vliegvelden en betonwanden naast autowegen aan in half Europa, maar ook in het Midden-Oosten.

Zo'n 1000 Netelanders zakten afgelopen weekend af naar de oude fabriek om er te genieten van de prachtige tentoonstelling en de mooie wandeling doorheen een apart stukje Herentals.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto