N-VA en CD&V zijn het kort voor middernacht eens geworden om ook Open VLD te betrekken bij de vorming van de nieuwe Vlaamse regering.  "We weten dat er de voorbije dagen heel hard en discreet onderhandeld is achter de schermen en dan zou vannacht deze oplossing uit de bus zijn gekomen", zegt VRT-radiojournalist Marc Van de Looverbosch. "Het is in ieder geval een coup de théâtre."
 

Gisteren liet ontslagnemend Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) verstaan dat er snel een  doorbraak zou komen in de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. "Blijkbaar is de deur nu op het einde opengezet voor Open VLD", aldus Van de Looverbosch in het radionieuws.

Kamikazecoalitie op federaal niveau?

De voorzitter van Open VLD, Gwendolyn Rutten, heeft steeds gezegd zowel op federaal als op Vlaams niveau te willen meedoen. "Nu Open VLD zal betrokken worden bij de vorming van een Vlaamse regering, ligt de weg breed open om op het federale niveau met een kamikazecoalitie te werken (aan Vlaamse zijde N-VA, CD&V en Open VLD en aan Franstalige kant de Franstalige liberalen van MR)", weet Marc Van de Looverbosch.

Straks moet informateur Charles Michel (MR) naar de koning om verslag te doen van zijn informatieopdracht. De kans is groot dat de koning nu een formateur zal aanstellen om een nieuwe federale regering te vormen. "Wellicht wordt dat iemand van CD&V", denkt Van de Looverbosch. (vrt)