Als het van Open Vld afhangt, stopt de overheid met het financieren van religies en levensbeschouwingen. Het dragen van religieuze symbolen op school kan voor de Vlaamse liberalen wel. De leden van Open Vld hebben de voorbije 2 dagen over gestemd op hun ideologisch Toekomstcongres.

Het amendement over de financiering van religies raakte gisteren goedgekeurd. Vandaag probeerde Dirk Verhofstadt, van de denktank Liberales, ook een verbod op het dragen van "opvallende religieuze symbolen op scholen" erdoor te krijgen. Onder andere partijvoorzitter Gwendolyn Rutten wilde daar niet van weten. "Wij zijn verdraagzaam", poneerde ze. "Laat het aan de scholen zelf over, als er moet ingegrepen worden."

Een voorstel dat het evenmin haalde, is dat voor de afschaffing van de woonbonus. De leden van Jong VLD hielden daar een vurig pleidooi voor, maar konden de zaal niet overtuigen - tot zichtbare opluchting van de partijtop. Onder meer vicepremier Alexander De Croo verklaarde eerder al dat de woonbonus ook na de overheveling naar de gewesten voor de bestaande contracten behouden moet blijven.

Zoals verwacht stemde Open Vld voor een vrij erfrecht. Op initiatief van senator Rik Daems pleiten de liberalen eveneens voor meertalig onderwijs vanaf de kleuterklas. Positieve discriminatie vinden ze in geen geval kunnen.

Kamerfractieleider Patrick Dewael schaarde de zaal achter zich met een pleidooi voor privacy. Verwijzend naar het voorstel van de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois om een DNA-staal af te nemen van elke pasgeborene, zei Dewael: "Wij zijn als liberalen de behoeders van het recht op privacy". (belga)