Van 6 november tot en met 5 december loopt een openbaar onderzoek naar aanleiding van een project van de dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen om bepaalde ingrepen uit te voeren aan de Zeeploop. Het provinciebestuur wil deze waterloop van tweede categorie – geen natuurlijke rivier – deels verleggen. Op een andere locatie – langs de Borgerhoutsendijk – is het de bedoeling om er opnieuw een open waterloop van te maken.

De aanpassingen aan de Zeeploop passen als kleine schakel in het grotere landinrichtingsproject Grote Nete van de Vlaamse overheid. Zo is het de bedoeling om de bedding van de waterloop te verleggen ter hoogte van de grens tussen Mol en Meerhout, nog ten zuiden van de Volmolenbaan. Momenteel loopt de Zeeploop nog door het ven Duivelskuil. Door een verplaatsing van de Zeeploop komen de natuurwaardes van dit waardevolle ven beter tot hun recht. Daarnaast verhoogt een verplaatsing het onderhoudsgemak voor het provinciebestuur.

 

Langs Borgerhoutsendijk

Een andere ingreep omvat het openmaken van de Zeeploop langs de Borgerhoutsendijk, net voor de Bremdoornstraat komende van Meerhout. Momenteel is de Zeeploop op deze locatie volledig ingebuisd waardoor de potentiële meerwaarde van deze waterloop als buffer voor overtollig regenwater onderbenut blijft. Ook het onderhoud van de waterloop wordt eenvoudiger wanneer deze opengemaakt wordt.

Openbaar onderzoek

Alle geïnteresseerden kunnen de plannen tijdens het openbaar onderzoek inkijken op onze dienst ruimtelijke ordening. Wie een bezwaarschrift wenst in te dienen, doet dit voor het einde van het openbaar onderzoek tegen ontvangstbewijs of met een aangetekend schrijven aan het College van burgemeester en schepenen, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol.   

Een plannetje met een overzicht waar de ingrijpen voorzien zijn vindt u hier: http://www.gemeentemol.be/nieuwsdetail/1280/openbaar-onderzoek-verplaatsen-zeeploop-van-6-november-tot-en-met-5-december (zie bij ‘bekijk ook’).