Vanmiddag opende in het OPZ haar splinternieuw bezoekerscentrum.  Pieter Jans, administrateur-generaal OPZ : 'Met dit bezoekerscentrum willen we een brug slaan tussen twee werelden. Uniek aan dit project is dan ook dat ervaringsdeskundigen zelf bij de realisatie van het bezoekerscentrum zijn betrokken en mee de schouders zetten onder de uitbating. Hun getuigenissen vormen een essentieel deel van het bezoekerscentrum.

Het bezoekerscentrum Pas-sage kreeg onderdak in 2 historische gebouwen aan de Dokter Sanodreef: het vroegere schuurtje en het vroegere dodenhuis. Er is een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de Geelse Gezinsverpleging, een hedendaags luik rond het taboe dat nog steeds rust op geestelijke gezondheidszorg, een inforuimte over de huidige werking van het OPZ Geel en plaats voor het exposeren van werken van kunstenaars uit ons Kunsthuis Yellow Art. 

Onze ervaringsdeskundigen zijn mensen met een psychische kwestbaarheid die mee de schouders zetten onder de uitbouw van het centrum. Ze leggen zelf getuigenis af over hun ervaringen en staan mee in voor de ontvangst van bezoekers,' weet Pieter Jans, administrateur-generaal OPZ.

Positief verhaal brengen over psychisch ziek zijn

'We willen een positief verhaal brengen over psychisch ziek zijn, want voor veel mensen is dit een onbekende wereld waarrond nog heel wat taboes bestaan', zegt archivaris en voortrekker Bert Boeckx. 'We hebben dit bezoekerscentrum ook gemaakt omdat heel wat mensen, vanuit alle hoeken van de wereld, op bezoek willen komen naar Geel om de gezinsverpleging te leren kennen. We zijn geen toeristische attractie, maar we willen die informatie wel graag delen.'

Vanaf 8 mei opent het nieuwe bezoekerscentrum de deuren. Voorlopig kan je het enkel in groep en na afspraak bezoeken. Later komen er wellicht openingsdagen voor individuele bezoekers.  Info: Bert Boeckx telefoon 014 57 92 45 of bert.boeckx@opzgeel.be

Het bezoekerscentrum kwam tot stand met de steun van Provincie Antwerpen, LEADER Regio Midden-Kempen beweegt! en k.ERF.  

  

Op de foto v.l.n.r. Pieter Jans administrateur-generaal OPZ, Jo Vandesande ervaringsdeskundige, Bert Boeckx voorzitter Pas-sage, Richard Vermeulen voorzitter k.ERF, Christine Vanlommel LEADER Regio Midden-Kempen.

Guy Verellen / NNieuws.