U bent hier

'Overbevolking Kempense gevangenissen deze legislatuur weggewerkt'

Kempen regio
20.03.2017 - 16.50u
Door: Herman Gezelle

Sinds 2014 – het aantreden van de regering Michel – is de overbevolking in onze Kempense gevangenissen (capaciteit van 1.178 gedetineerden) al nagenoeg volledig weggewerkt. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van federaal parlementslid Yoleen Van Camp uit Herentals.

Het beleid van staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), die illegale criminele gevangenen terugstuurt naar hun land van herkomst, werpt ook in onze regio zijn vruchten af.

Op die manier werd van 2013 tot 2016 de gevangenispopulatie op Kempense (en Tilburgse waar capaciteit bijgehuurd moest worden) bodem afgebouwd met 525 gedetineerden.

Ten opzichte van drie jaar geleden moet daardoor dit jaar 24 miljoen euro belastinggeld minder uitgegeven worden aan het Kempense gevangeniswezen.

De Kempen telt 4 gevangenissen met een totale capaciteit voor 1.178 gedetineerden: Merksplas (430), Wortel (301), Turnhout (262) en Hoogstraten (185).

Het aantal bajesklanten overstijgt al ettelijke jaren de capaciteit van onze eigen penitentiaire instellingen zodat er cellen in Tilburg (Nederland) bijgehuurd moesten worden. Daarvoor werd een samenwerking opgezet met Wortel, zodat het gemiddeld aantal gevangenen op het conto van Wortel wordt bijgeteld. In 2013 (het laatste jaar van de vorige regering) telden onze Kempense gevangenissen 2.024 gedetineerden.

Op drie jaar tijd slaagde de huidige regering met bevoegd staatssecretaris Francken (N-VA) erin om de populatie met een derde af te bouwen tot 1.498. Merksplas, bijvoorbeeld, met een capaciteit van 430 telde in 2013 nog 666 gedetineerden wat vandaag is teruggedrongen tot 428.

Van Camp: "Het gaat vooral om illegale criminelen, die ook in onze regio in 2013 nog één op de drie van de gevangenispopulatie uitmaakte. Mensen die hier in de eerste plaats geen verblijfsrecht hadden en dus eigenlijk nooit feiten hadden mogen plegen.

Bovendien modderden de vorige regeringen aan zodat we ook nog eens moesten betalen voor de opvang in een strafinrichting van dergelijke illegale criminelen. Dat is de wereld op zijn kop.

Ten opzichte van drie jaar geleden kan daardoor dit jaar al 24 miljoen euro van ons, belastingbetalers, minder uitgegeven worden aan het Kempense gevangeniswezen alleen al." De daling – die zich duidelijk aftekent vanaf 2014 – is te danken aan het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Eén van de speerpunten van diens beleid is het uitzetten van illegale criminelen. "Ook onze regio vaart duidelijk wel bij het beleid van Theo Francken", besluit Van Camp. Francken slaagde in zijn opzet door terugnameakkoorden af te sluiten met Algerije en Marokko, die de grootste populatie illegale criminelen uitmaken.

Ontsnappingspogingen uit Kempense penitentiaire instellingen

Elk jaar vinden er ook gemiddeld ruim 3 ontsnappingspogingen uit de Kempense penitentiaire instellingen plaats. Tussen 2011 en 2016 ging het om in totaal 22 pogingen tot uitbraak, waarbij vooral Wortel de kroon spant met 10 evasies.

De Kempense cipiers zijn vaak het slachtoffer van agressie, geweldpleging, gijzeling en/of bedreiging met een wapen. Vooral de gevangenisbewaarders van Merksplas hebben het niet onder de markt met 82 incidenten tussen 2011 en 2016, gevolgd door Turnhout (39), Wortel (18) en Hoogstraten (5).

Van Camp besluit: "De kracht van verandering op de beleidsdomeinen Veiligheid en Asiel en Migratie komt duidelijk tot uiting in de cijfers. De kentering wordt precies ingezet vanaf 2014 – vanaf dan treedt Theo Francken streng en kordaat op met als resultaat een spectaculaire afname van de overbevolking in onze Kempense gevangenissen, hoofdzakelijk via de uitwijzing van criminele illegalen.

Die mensen hadden in de eerste plaats al geen recht om hier te verblijven, laat staan misdrijven te plegen. Bovendien wordt de torenhoge werkdruk van onze cipiers eindelijk weer stilaan houdbaar, de situatie voor de Kempenaar weer veiliger én bovendien een smak belastinggeld (voor onderdak aan criminelen die hier niet eens verblijfsrecht hebben) uitgespaard. De Kempenaar kan op onze partij rekenen om verder te gaan op de ingeslagen weg."

Foto's : gevangenis Wortel/ Photo News/ NNieuws.
Meer nieuws

Lierse pas in eindfase over Union : 2-1

Lier regio 24.09.2017 - 01.55u

Uitslagen zaterdagavond voetbal

Uitslagen zaterdagavond voetbal
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 23.09.2017 - 22.49u

Belgisch duel in halve finale Sharm El Sheikh

Belgisch duel in halve finale Sharm El Sheikh
Herentals | Internationaal 23.09.2017 - 19.01u

100-en motorrijders brengen laatste groet aan Dirk

100-en motorrijders brengen laatste groet aan Dirk
Heist op den Berg 23.09.2017 - 18.44u

Reisadvies naar Catalonië (Spanje) aangepast

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 23.09.2017 - 18.41u

Romelu en Kevin blijven supergas geven

Romelu en Kevin blijven supergas geven
Nationaal | Vlaanderen 23.09.2017 - 18.09u

WK Bergen : Herenthoutse wielerfans willen Belgische wereldtitel

WK Bergen : Herenthoutse wielerfans willen Belgische wereldtitel
Herenthout | Internationaal 23.09.2017 - 10.55u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto