Als er vandaag federale verkiezingen zouden zijn, blijft de N-VA de grootste partij in Vlaanderen. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van VTM, De Morgen, Le Soir en RTL. De N-VA klimt in die steekproef naar 35% van de stemmen. Dat is meer dan 6% hoger dan het verkiezingsresultaat van 2010 en iets hoger dan dezelfde peiling 3 maanden geleden. De traditionele partijen blijven ver achterop en dicht bijeen. In Wallonië en Brussel blijft de PS de grootste.

CD&V blijft op de tweede plaats maar haalt met 15,7% iets minder dan bij de verkiezingen (17,6%). Eenzelfde beeld bij de SP.A, die met bijna 14% onder de stembusuitslag van 2010 blijft.

Open VLD haalt iets meer dan bij de vorige peiling, maar blijft op 13,2%. Vlaams Belang zakt onder de 10% en Groen blijft steken op 7,7%. Lijst Dedecker haalt niet eens 1% terwijl de PVDA+ naar meer dan 3% stijgt.

PS verliest terrein

In Wallonië verliest de PS terrein. Met 28,7% zit de partij van premier Di Rupo 9% onder het laatste verkiezingsresultaat. Maar het is niet grote concurrent MR die profiteert. Die blijft op 22%. Ook CDH (12,6%) en Ecolo (13%) blijven status quo.

De PTB (of PVDA) en een reeks kleine partijtjes profiteren wel van het PS-verlies. De PTB boekt zowat 4,5%.

Eenzelfde beeld in Brussel. De PS blijft er de grootste (24,5%), maar boekt wel verlies. MR en FDF kwamen in 2010 nog samen op, maar zijn nu gescheiden. Hun opgetelde peilingsresulaten (20,9% en 10,1%) komen hoger uit dan hun gezamenlijke verkiezingsresultaat van 2010 (26,6%).  De peiling werd afgenomen tussen 5 en 11 juni. 

Bart De Wever populairste politicus in Vlaanderen

In deze peiling werd ook gepolst naar wie de populairste politicus is in Vlaanderen. Bart De Wever staat op één, maar Vlaams minister-president Kris Peeters zit hem op de hielen: er is maar één procent verschil. De 3e podiumplaats is voor Maggie De Block van Open Vld.  (VMMa/belga)