N-VA lijkt de onbetwiste winnaar van de Vlaamse en de federale verkiezingen te gaan worden, met een percentage van meer dan 30 procent. Dat blijkt uit de peiling van de VRT en De Standaard. Voor de Europese verkiezingen scoort de partij opvallend minder goed. CD&V zet een beter resultaat neer dan bij de vorige peiling, en Open VLD lijkt weer wat terrein te verliezen. 

De peiling is afgenomen in de periode tussen 5 en 13 mei, in volle campagne. Een niet onbelangrijk detail: het is niet ondenkbaar dat het overlijden van oud-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) de resultaten op 25 mei zal beïnvloeden, maar in welke zin, is totaal niet te voorspellen. Zal CD&V een boost krijgen door een Dehaene-effect, of zal net de N-VA haar voordeel halen uit de luwte in de kiescampagne?

Net zoals bij de peiling van vorige maand is afzonderlijk gepeild naar de kiesintenties voor het Vlaams Parlement, de Kamer en het Europees Parlement. Bij de vorige peiling waren er opvallende verschillen in het kiesgedrag tussen het Vlaamse en het federale niveau - vooral dan bij CD&V en Open VLD -, maar de verschillen lijken nu te zijn verdwenen. Het gevolg van een campagne waarin federale en regionale thema's niet duidelijk worden afgelijnd?

Voor Europa liggen de kiesintenties duidelijk anders. Daar is CD&V weer de grootste Vlaamse partij en moet de N-VA fors inleveren in vergelijking met de vorige peiling.

 

CD&V wint federaal terrein, Open VLD weer achteruit

Net als bij de vorige peiling lijkt de N-VA af te stevenen op de hoofdprijs in de Kamer. De partij zou afklokken op 31,9 procent, iets minder dan de 32,2 procent van in april, maar nog altijd een stuk boven de 28,2 procent van bij de verkiezingen van 2010. De Vlaams-nationalisten overschrijden de drempel van 30 procent moeiteloos en worden hoogstwaarschijnlijk de grootste Vlaamse partij in het federale parlement.

In april deed CD&V het nog beduidend minder goed, maar nu lijken de Vlaamse christendemocraten iets beter uit de verf te komen met 19,7 procent, een pak beter dan de schamele 16,4 procent van bij de vorige peiling. Wordt het werk van de federale excellenties Pieter De Crem, Koen Geens en Servais Verherstraeten dan toch geapprecieerd?

Opvallend is het terreinverlies van Open VLD in vergelijking met april. De liberalen blijven nu hangen op 13,7 procent: de licht positieve trend die vorige maand leek te zijn ingezet, lijkt alweer te zijn omgebogen in neerwaartse zin. Hebben de Vlamingen dan toch niet zo veel goesting? De liberalen zouden weer wat kleiner zijn dan de SP.A, die net geen 15 procent haalt. De socialisten lijken min of meer ter plaatse te trappelen en zitten pal op hun verkiezingsscore van 2010.

Groen moet ook een beetje terrein prijsgeven en blijft met 9,2 procent net onder de grens van 10 procent hangen. Vlaams Belang gaat er weer iets op vooruit, maar blijft toch steken op 7,7 procent. Ter vergelijking: bij de verkiezingen van 2010 haalde de extreemrechtse partij nog 12,6 procent.

De PVDA blijft in de marge met een score van 2,6 procent. Lijst Dedecker lijkt helemaal verdwenen van het politieke toneel: de partij van Jean-Marie Dedecker dingt alleen nog mee naar de federale gunst van de kiezer in West-Vlaanderen. Wordt het "Van het westelijk front geen nieuws" voor de voormalige judocoach en verliest Dedecker nu ook zijn stek in de Kamer?

Verhoudingen voor Vlaams Parlement liggen vast

Voor het Vlaams Parlement verandert er weinig in vergelijking met de vorige peiling. De N-VA blijft autoritair op de eerste plaats staan met 31,8 procent, een lichte daling in vergelijking met de 33,2 procent van april, maar een fenomenale winst in vergelijking met de 13,3 procent van de Vlaamse verkiezingen van 2009.

Relatief goed nieuws voor CD&V: de Vlaamse christendemocraten halen met boegbeeld Kris Peeters net 20 procent, een status quo in vergelijking met april. Is er dan toch geen sprake van een echt Peeters-effect, nu CD&V ook op federaal vlak net onder de 20 procent zit?

Hoedanook hebben N-VA en CD&V genoeg aan elkaar om een meerderheid te vormen in het Vlaams Parlement. Anderzijds lijkt ook een klassieke tripartite van CD&V, SP.A en Open VLD niet helemaal onmogelijk.

Ook op Vlaams vlak blijft de SP.A ter plaatse trappelen met 14,4 procent. Dat is iets beter dan Open VLD, die 13,1 procent scoort, iets lager dan de score voor de Kamer. Ook Groen blijft hangen op 9,5 procent.

Vlaams Belang blijft met 8,4 procent ruim onder de 10 procent en wordt gereduceerd tot een extreemrechts randfenomeen, een rol waarmee ter linkerzijde de PVDA vertrouwd is. Lijst Dedecker lijkt volledig weggespoeld vanop het politieke terrein in Vlaanderen. (vrtnws) Foto NNieuws Guy Verellen.