Zondag 23 juli 2017
image
logo nnieuws

Contact voor al je nieuws

Nnieuws redactie:
redactie@nnieuws.be

U bent hier

Peiling : Theo Francken populairste, Maggie De Block uit top-3

Vlaanderen
24.01.2017 - 00.56u
Door: Herman Gezelle

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is de populairste politicus van ons land en stoot daarmee Maggie De Block (Open Vld) van de troon. Zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel valt de liberale minister zelfs uit de top drie, nadat ze lange tijd de onbetwiste nummer één was. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws, door het onderzoeksbureau Ipsos.

De populariteit van De Block heeft een zware knauw gekregen. Jarenlang stond ze op één, maar nu is ze niet eens meer in de top drie te bespeuren. Ook in Brussel en Wallonië voerde de minister al lange tijd de lijst aan, maar net als in Vlaanderen verdwijnt ze uit de top drie.

Asiel en Migratie
De Block kwam op nummer één toen ze nog staatssecretaris van Asiel en Migratie was. Haar opvolger Theo Francken staat nu op zijn beurt op de eerste plaats. Bij de vorige peiling stond hij nog op de vijfde plaats, maar nu klimt hij naar de top. In Brussel en Wallonië is Francken wel niet in de top drie te zien.

Zijn partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) stijgt van de derde naar de tweede plaats. Hij wisselt met premier Charles Michel (MR) van plaats, die op de derde plaats eindigt. Ook in Brussel staat de eerste minister op de derde plaats.

Toch is er sinds de verkiezingen van 2014 sprake van twee duidelijke trends.

Eén: de regeringspartijen N-VA, CD&V en Open Vld bloeden deels. Twee: het zijn niet de socialisten die daar als grootste oppositiepartij van profiteren. Niet in Vlaanderen en al helemaal niet in Wallonië, waar de PS van Elio Di Rupo steeds verder wegzakt - en toen moest het Publifin-schandaal nog losbarsten. Flauwe troost voor Di Rupo: ook de MR van zijn aartsvijand Charles Michel doet het barslecht.

N-VA herstelt zich in deze peiling enigszins. Met 27,4% blijft Bart De Wever de enige grote Vlaamse partij leiden, ook al heeft de regeringsdeelname haar tot dusver 5% gekost.

De coalitiepartners vergaat het niet beter.

CD&V kan met haar schamele 14,9% bezwaarlijk nog het statuut van brede volkspartij claimen.

Open Vld haalt een magere 12,9%. De liberale boegbeelden zakken weg in de poppoll, Maggie De Block achterna. Reken daar het verlies van de MR bij en de regering-Michel vertegenwoordigt vandaag nog slechts een minderheid van de kiezers.

In dat klimaat zouden de Vlaamse socialisten moeten floreren, maar dat doen ze niet. De sp.a van John Crombez haalt met 13,2% haar slechtste peilingresultaat sinds de toch ook al redelijk rampzalige verkiezingen van 2014 onder Bruno Tobback. De Vlaamse socialisten voelen nu de hete adem van Groen in de nek.

De partij van Meyrem Almaci en Kristof Calvo Groen scoort vandaag met 12,2% haar beste peilingresultaat ooit. De strijd om het linkse marktleiderschap, in Antwerpen en elders, wordt steeds scherper. De derde hond in dat spel is de PVDA van Peter Mertens, de Vlaamse neef van Raoul Hedebouw en zijn PTB. Mertens heeft zicht op een zitje - twee zelfs - in de Kamer, met 5,4% van de Vlaamse stemmen, maar de foutmarge maakt die prognose wankel.

Vlaams Belang zakt van 12% naar 10,3%.  Bron HLN/VTM.

imageMeer nieuws

Eerste namen Herentals Fietst

Eerste namen Herentals Fietst
Herentals 21.07.2017 - 18.02u

Barguil wint Alpenrit met aankomst op Col d'Izoard

Barguil wint Alpenrit met aankomst op Col d'Izoard
Internationaal 21.07.2017 - 07.45u

Red Flames winnen met 2-0 van Noorwegen

Red Flames winnen met 2-0 van Noorwegen
Nationaal 21.07.2017 - 07.42u

Aardbeving treft regio Kos en Bodrum

Neteland 21.07.2017 - 07.40u

Beste friturist van het land op de knieën voor Veronique De Cock

Beste friturist van het land op de knieën voor Veronique De Cock
Herentals | Neteland | Vlaanderen 20.07.2017 - 22.21u

#Tripfixer: een chatbot voor je persoonlijk zomeraanbod

#Tripfixer:  een chatbot voor je persoonlijk zomeraanbod
Neteland | Provincie Antwerpen 20.07.2017 - 22.16u

Anderhalve week onderhoudswerken aan Nieuwe Baan (N174) in Laakdal

Kempen regio | Neteland 20.07.2017 - 22.15u

Fanfareorkest Brass-aux-Saxes geselecteerd voor 18e Wereld Muziek Concours Kerkrade

Fanfareorkest Brass-aux-Saxes geselecteerd voor 18e Wereld Muziek Concours Kerkrade
Internationaal | Provincie Antwerpen | Westerlo 20.07.2017 - 20.29u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto