Olen zet haar ambitie als warme gemeente kracht bij. Een deel van het gemeentepersoneel staat immers op het punt om vrijwillig te assisteren bij lokale rampen. Na een grondige opleiding met praktijkoefeningen zullen de personeelsleden vanaf 2017 daadwerkelijk inzetbaar zijn als psychosociaal helper.

Een brandend appartement, een busongeval, jongeren die onwel geworden zijn op jeugdkamp, een kettingbotsing... Naast brandweer en ambulancediensten, die de eerste en dringendste zorgen toedienen, is er vaak nood aan een bijkomend team van hulpverleners om getroffenen van incidenten op te vangen.

De gemeente Olen wil daarom zelf werk maken van een stevig netwerk van psychosociale hulpverleners (PSH), die instaan voor de snelle opvang en begeleiding van de niet-gewonden en hun verwanten, als het gemeentelijk rampenplan in werking treedt.

De taken van de psychosociale hulpverlener zijn uiteenlopend: het groeperen van de niet-gewonden op het rampterrein, het vervoer regelen naar het onthaalcentrum, psychosociale bijstand verlenen aan de getroffene en de verwanten, instaan voor de registratie, het noodnummer bemannen, telefonisch gegevens uitwisselen...

Bedoeling is dat het deelnemende gemeente- en OCMW-personeel vanaf volgend jaar mee inzetbaar is voor psychosociale hulpverlening bij lokale rampen.