Wanneer volgend jaar de bibliotheek terug zijn plaats inneemt in het centrum van de gemeente, dan zal dat gepaard gaan met een aantal vernieuwingen. Een daarvan is dat de inwoners zelf dingen kunnen in- en uitchecken. Om dat mogelijk te maken, wordt de hele collectie voorzien van een soort elektronische ‘tag’.  Da’s een hele klus en daar zijn de medewerkers vorige week mee gestart.  

80.000 items

Wanneer je alle boeken, cd’s, dvd’s en strips van de bibliotheek samen neemt, dan is dat een indrukwekkende berg van 80.000 items. Die moeten allemaal een zogenaamde RFID-tag krijgen. RFID staat hier voor Radio Frequency Identification. Dit is nodig om volgend jaar in de nieuwe bibliotheek te kunnen werken met een systeem van ‘zelfuitleen’. Een ingrijpende verandering die meerdere maanden voorbereiding vraagt en daarmee zijn de medewerkers nu dus gestart.  

In een eerste stap wordt de volledige collectie van de bibliotheek geëvalueerd en geselecteerd. Materialen die al sinds jaren niet meer worden uitgeleend en die collectie dus niet meer actueel en aantrekkelijk maken, die gaan er uit. De rest van de  collectie krijgt wel een chip of tag en zal  straks mee verhuizen naar een plaats in rekken van de nieuwe bib.