Plastigi uit Lenskensdijk (Hezewijk) Herentals heeft samen met AMS Robotics uit Bilzen een revolutionaire technologie ontwikkeld in het rotatiegieten. Klassiek loopt de productie van kunststof producten zoals regenwatertank en vuilbakken in grote ovens waarin een matrijs wordt gevuld met kunststofmateriaal.

"De gepatenteerde innovatie is een mijlpaal voor de sector, want ze laat toe om sneller en energievriendelijker te produceren", zegt Filip Claus, managing director van Plastigi (foto).

Plastigi is al meer dan 50 jaar actief in het rotatiegieten en is met zijn 40 werknemers de grootste in zijn sector in België. De afgelopen jaren werkte het bedrijf in alle stilte aan een technologie die als disruptief kan worden beschouwd worden.

"Een probleem met het klassieke rotatiegieten is het hogere energieverbruik doordat een hele oven moet worden opgewarmd worden. 95% van de energie gaat daarbij verloren. We zochten een methode om die verwarming lokaal nabij de matrijs te doen", weet Filip Claus.

"De nieuwe robot draait de matrijs rond, terwijl via een ingenieus systeem van kanalen in de matrijs de elektrische verwarming gebeurt. Andere voordelen zijn kortere productietijden en het ontlasten van de arbeiders gezien de robot een deel van het zware tilwerk op zich neemt. De technologie hoort thuis in het rijtje van innovaties die kansen scheppen om productie uit lageloonlanden terug naar Vlaanderen te brengen."

Samenwerking
Bij de ontwikkeling kregen Plastigi en AMS Robotics de medewerking van het Innovatiecentrum Antwerpen en financiële ondersteuning door het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

De valorisatie gebeurt in eerste instantie binnen de productie van Plastigi zelf, maar de ambities zijn groter. Beschermd door een octrooi willen de 2 kmo's de Robomould®-technologie ook in de markt zetten binnen Europa, de VS en zelfs China. (pb)

Beelden : AMS Robomould®, en NNieuws.

NNieuws was vandaag te gast op de Plastigi Valiente-stand op Horeca Expo in Gent.  Straks meer.