Op zondag 26 februari 1887 richtte de jonge pastoor Jacob-Ferdinand Mellaerts de ‘Christene Gildebond der landbouwers’ op in de kerk van Heist-Goor.

Hij had hiermee als bedoeling het lot van de kleine boeren te verbeteren en te werken aan hun maatschappelijke en christelijke vorming. Deze Goorse vereniging werd de voorloper van de Boerenbond, die in 1890 in Leuven werd opgericht, met Mellaerts als medestichter. De eerste Goorse pastoor ligt dus mee aan de basis van deze  beweging, die zich al bijna 125 jaar inzet voor belangenverdediging van landbouwers en levenslange brede vorming van plattelandsbewoners. In onze gemeente zetten nog altijd verschillende Landelijke Gilden, KVLV-afdelingen, KLJ-afdelingen en bedrijfsgilden zijn werk verder.
 
In november 2011 vond er al een tentoonstelling plaats in het cultuurcentrum, gewijd aan het leven en werk van pastoor Mellaerts. De heemkring publiceerde naar aanleiding hiervan ook een biografie ‘J.F. Mellaerts, pionier van de plattelandsontwikkeling in Vlaanderen’.
 
De Goorse parochie wenst echter op de 125ste verjaardag van de gilde, 26 februari 2012, haar eerste pastoor dankbaar in herinnering te brengen door een plechtige misviering. De parochianen zijn al even bezig met de voorbereiding van deze plechtige misviering. Pastoor Bats, het Goorse parochieteam, de Landelijke Gilde en de KVLV nodigen je uit om mee te  komen vieren.
 
Heist-Goor viert ook nog in de loop van dit jaar verder. Op zondag 3 juni is er in de kerk, naar aanleiding van Open Kerkendag, een kleine herdenkingstentoonstelling gewijd aan pastoor Mellaerts en aan de geschiedenis van KVLV-Goor, die dit jaar haar honderdjarig bestaan viert. Op deze dag is er ook een groot dorpsontbijt. Op zaterdag 9 juni gaat dan de eigenlijke eeuwfeestviering door van de KVLV van Heist-Goor.
 
De Goorse verenigingen trachten trouwens heel het jaar hun activiteiten te bundelen onder de gemeenschappelijke naam ‘Heist-Goor viert feest’. Ze roepen alle inwoners van de gemeente op om samen met hen feest te vieren.