14.000 politieagenten hebben vandaag in Brussel betoogd tegen de nieuwe pensioenregeling van de politie. Een arrest van het Grondwettelijk Hof bepaalt namelijk dat iedereen binnen de politie tot de leeftijd van 62 moet werken. De betoging heeft verkeershinder veroorzaakt in en rond Brussel.

Sinds afgelopen zomer weten de politiemensen dat ze langer moeten werken. Iedereen binnen de politie kan pas op zijn 62e met pensioen. Een herstelwet en overgangsmaatregelen voor de mensen die door dat arrest plots langer moeten werken, blijven ondertussen uit. "Minister Wathelet (CDH) heeft een voorstel ingediend dat door de vakorganisaties positief werd onthaald, maar sindsdien is het daarrond heel stil", zei Vincent Houssin, ondervoorzitter van de vakbond VSOA Politie, gisteren.

Maar de betoging gaat volgens de politieagenten ter plaatse over meer dan de pensioenregeling alleen. De politie werkt nu al onder de minimumbezetting en door de recente aanwervingsstop voor de federale ambtenaren wordt gevreesd dat de situatie erger wordt, klinkt het. Daarnaast worden ook de weekendtoelages in vraag gesteld. De politieagenten vrezen dus dat hun hele statuut op de helling staat.

Stakingsdag

Na de betoging maakten de politievakbonden bekend dat ze een nationale stakingsdag plannen op dinsdag 23 september. Die staking kan enkel nog vermeden worden als er een "krachtig signaal" klomt van de politieke partijen. De bonden willen dat de pensioenafspraken die bij de politiehervorming in 2001 werden gemaakt, overeind blijven.