Winkeliers moeten binnenkort niet langer de politie inschakelen bij een winkeldiefstal, maar ze zullen dieven zelf kunnen bestraffen door middel van een schadevergoeding. Unizo is tevreden met de nieuwe regeling.

Minnelijke schikking
De nieuwe regeling werd goedgekeurd op de superministerraad van afgelopen zondag. Vanaf volgend jaar zijn winkeliers daardoor niet langer verplicht om de politie te bellen bij kleine winkeldiestallen. In plaats daarvan kan er onmiddellijk een minnelijke schikking worden getroffen.

Die minnelijke schikking kan er wel enkel komen als de winkeldief ook zijn fout toegeeft. "Het is een overeenkomst tussen twee partijen. De winkeldief moet zijn schuld erkennen en bereid zijn om een schadevergoeding te betalen", zegt Luc Ardies van buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van supermarkten. Wordt die schadevergoeding betaald, dan is de zaak afgerond en wordt er niet langer een proces-verbaal opgesteld.

Vast bedrag
Tot nu toe waren winkeliers verplicht om de politie er bij te halen, als ze de winkeldieven een boete wilden opleggen voor de geleden schade. Werkgeversorganisaties vroegen echter al langer om dat systeem aan te passen. Er wordt wel nog werk gemaakt van een modelformulier dat moet worden ingevuld en doorgestuurd worden naar de politie, zodat die recidivisten nog steeds kan vervolgen.

Zo wil de regering vermijden dat het zicht verliest op de criminaliteit.

Ook over het precieze bedrag dat geëist kan worden, moet nog onderhandeld worden. In Nederland is er een vast bedrag van 181 euro, waarvan 30 euro naar het incassobureau gaat en de rest naar de winkelier, een systeem dat ook Unizo wel ziet zitten. "Dat bedrag heeft het voordeel van de duidelijkheid", zegt Ardies. "Winkeliers kunnen daar ook op afficheren, dat heeft een duidelijk ontradend effect." (retaildetail)