De straat is al lang niet meer het enige strijdtoneel van misdaad. De politie wordt almaar vaker geconfronteerd met gevallen van cybercrime. Om daar een gepast antwoord op te bieden, start Campus Vesta vanaf 8 september met een opleiding rond sociale media en cybercrime voor interventieteams en onthaalmedewerkers.

Peter Van den Broeck, specialist ICT bij Campus Vesta, zette voor deze nieuwe opleiding een proeflabo op poten. In samenspraak met de docenten, cybercrime specialisten van de Federal Computer Crime Unit, lokale recherche en het parket, creëerde hij zo een veilige oefenomgeving voor politieprofessionals.

Rechercheurs zijn goed opgeleid, maar nu krijgen ook de onthaalbedienden en interventieteams een opleiding van acht uur. Zij moeten namelijk als eerste aanspreekpunt de meldingen in kaart brengen en de ernst ervan inschatten. In tweede fase gaan de rechercheurs dan aan de slag met de melding.

Peter mocht mee nadenken over hoe ICT politie ondersteunt in de strijd tegen cybercriminelen. Voor de hands-on training creëerde hij op Campus Vesta een apart netwerk, zonder beperkingen, dat openstaat voor de docent en zijn leerlingen.

De provincie Antwerpen bezorgde hem voor dit project 10 afgeschreven provinciale laptops die nog prima werken. Zo creëerde Peter een proeflabo. "Cybercrime is ruim: het gaat van kindermisbruik, hacken tot een aanslag aankondigen.

Cybercrime tiert welig, maar agenten zijn niet altijd technisch onderlegd en hun kennis van sociale media is vaak nog beperkt. Wil je politie leren omgaan met cybercrime, dan moet je hen de kans geven om te trainen in een veilige omgeving."

Cybercrime en kinderen
Steeds vaker zijn ook kinderen het slachtoffer van cybercrime. Politie geeft dan ook de raad dat je als ouder best monitort wat je kind op sociale media doet en je eventuele problemen bespreekbaar maakt.

Een sociaal medium is nooit 100% veilig. Neem nu Snapchat: je stuurt een foto die na 10 seconden verdwijnt. In theorie dan toch, want niemand belet je om een screenshot te maken van de foto. En de privacyinstellingen?

Je mag je Facebook-profiel nog zo goed beveiligen, van het ogenblik dat een van je vrienden aan je info kan, je post deelt en zijn privacyinstellingen niet zo scherp zijn als de jouwe, dan kan heel de wereld het zien. Wat je ook doet, ga ervan uit dat alles wat je post door iedereen gezien kan worden.

Hoe reageer je als politieagent?

De opleiding cybercrime voor interventieploegen en onthaalmedewerkers gaat er volgens ICT'er Peter Van den Broeck voor zorgen dat klachten over sociale media meer ernstig worden genomen. "Als iemand de stap zet om naar de politie te gaan, dan weet je dat er 'iets' gebeurd is. Vaak zijn de feiten ernstiger dan wat mensen eerst vermelden. Bij feiten duik je in het sociale netwerk. Dat netwerk is uiteindelijk maar zo sterk als de zwakste schakel."

Tips om problemen te vermijden?

"Vanuit m'n rol als ict'er zeg ik tegen iedereen: zorg dat het paswoord van je mail het veiligste en sterkste paswoord is dat je hebt. Het paswoord van je mail is vaak de sleutel tot andere wachtwoorden. Bij sociale media kan je jezelf een link laten mailen wanneer je je wachtwoord vergeten bent. Voor je het weet heeft iemand toegang tot al je accounts."

Wat als het kwaad geschied is? In België kunnen we rekenen op de Computer Crime Units (CCU's) op federaal en regionaal niveau. Die politiediensten zijn gespecialiseerd in computer- en telecommunicatiesystemen onderzoeken. Ook de lokale politie kan je helpen als je problemen hebt.

Foto: Peter Van den Broeck - copyright Ian Segal