Zowel in het nationaal als het zonaal veiligheidsplan van de lokale politie Zuiderkempen wordt er heel wat aandacht besteed aan de aanpak van diefstallen in woningen. De aanpak van diefstallen in woningen is prioritair in de politiezone.

Naast de vele preventieve acties die de lokale politie voert samen met haar partners zoals de leden van de buurtinformatienetwerken, wordt er ook extra aandacht besteed aan de opsporing van de daders van deze ingrijpende misdrijven. De federale en de lokale politie werken dan ook nauw samen om de verdachten te vatten. Hierbij is het opnemen van sporen zeer belangrijk. Jarenlang heeft de lokale politie deze gespecialiseerde taak op zich genomen.

Sporenonderzoek bij elke woningdiefstal

Recent echter werd er een overeenkomst afgesloten met de federale politie zodat ook bij diefstallen in woning de specialisten van de technische en wetenschappelijke politie van de federale politie (de vrouwen en mannen van het labo) de sporen komen opnemen. Dit gebeurde reeds bij verschillende andere misdrijven zoals o.a. brandstichting, verdacht overlijden, …

Vanaf 01 mei 2016 zal de lokale politie Zuiderkempen extra beroep kunnen doen op deze mensen waardoor haar eigen personeelsleden zich nog meer zullen kunnen toeleggen op andere taken.

De mensen van de lokale politie die eerst ter plaats zijn op de plaats van het misdrijf zullen nog verder gesensibiliseerd worden om sporen te herkennen, sporen die dan door de collega’s van de technische en wetenschappelijk politie vakkundig zullen worden opgenomen en geanalyseerd.

Filtrering

Diefstallen in woning (na filtering) Met filtering wordt bedoeld dat enkel de‘ zuivere‘ diefstallen in woning weerhouden worden. Inbraken in caravans, individuele garages, tuinhuisjes enz. worden hier niet weerhouden. Ook ‘oneigenlijke diefstallen in woning‘ komen niet voor in de analyse.

Dit zijn onder andere diefstallen gebeurd bij een echtelijke twist, feiten van vandalisme, geschillen tussen huurder - verhuurder, enz.