'Want dit kan worden begre­pen als een aange­legenheid voor het voeren van politie­ke propaganda op school', luidt het advies van het departement. De commissie die het advies uitvaardigende, kan scholen die toch een debat organiseren, sanctioneren. In het uiterste geval kunnen de werkingsmiddelen ingetrokken worden.

Geen politieke activiteiten

Een logische zaak, zegt Marleen Broucke, de secretaris van de Commissie. ‘Dit vloeit voort uit het onderwijsdecreet. Politieke activiteiten op school kunnen sowieso niet. Vaak zijn ook niet álle partijen uitgenodigd op zo’n debat, en dat is een probleem’, zegt ze. 

Raymonda Verdyck van het GO! en Mieke Van Hecke van het gemeenschapsonderwijs laten weten dat dat nooit de bedoeling was het onderwijsdecreet.

'Zulke debatten zijn cruciaal voor de vorming van jonge­ren', zegt Mieke Van Hecke, baas van het katholieke onderwijs. 

Burgerschapsvorming 

'Veel van onze scholen nodigen politieke partijen uit om te komen spreken als deel van de burgerschapsvorming en het maatschappelijke, politieke bewustzijn dat we onze leerlingen willen bijbrengen', reageert Raymonda Verdyck van het GO!.

Het is Vlaams fractieleidster Elisabeth Meuleman van Groen die de zaak ontdekte, toen een debat waaraan ze zou deelnemen geschrapt werd. Het verbod is voor haar absurd. 'Debatten moet je aanmoedigen, niet tegenhouden.'

Minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) reageert verbaasd en gaat de zaak uitzoeken.

Een oplossing zou kunnen zijn om debatten voor de leerlingen tijdens de schooluren wel toe te laten indien ze passen binnen de eindtermen, voor de rest zou een verbod blijven. Foto's archief Nnieuws.