Kasterlee is het pompoendorp bij uitstek. Tijdens ‘oktober, pompoenmaand’ worden tal van pompoenaire belevenissen en evenementen georganiseerd in Kasterlee.  Tal van restaurants en brasseries toveren de heerlijkste pompoengerechten op hun bord. In de meeste cafés kunnen bezoekers terecht voor een lekkere tas pompoensoep. In het centrum van zowel Kasterlee, Lichtaart als Tielen staat een prachtig tafereel gemaakt van pompoenen. Ook de Kastelse kabouters vieren de pompoenmaand en versieren hun Kabouterberg met pompoenen. Tijdens een zondagvertelling kunnen kinderen de berg ontdekken.

Elk jaar fleuren in de maand oktober de marktpleinen van Kasterlee, Lichtaart en Tielen op met pompoenstandbeelden. Ze worden gemaakt door een vrijwilligersploeg nl. ‘de pompoenplakkers’.

Deze pompoenplakkers zijn een enthousiaste ploeg van vrijwilligers die de pom- poenstandbeelden beplakken. De pompoenstandbeelden worden opgevuld met siliconen en nadien worden de pompoenen in de siliconen gedrukt.  De pompoenplakkers bestaan uit:

Ingrid Geudens •Marc Keyenberg •Lief van Sinay •Harry van Doorn

De ‘Pompoenkwekerswandeling’ werd op 21 september georganiseerd. Er waren zoveel deelnemers dat er twee groepen op pad gingen. De wande- laars werden getrakteerd op uitleg van enkele ervaren kwekers, maar ook het oog kreeg wat: enkele mooie grote examplaren, sierpompoenen en kiwi’s.

Daarnaast staan nog een heleboel activiteiten op het programma: een sterke verhalenwandeling, het Belgisch Kampioenschap Pompoenschieten, een griezeltocht, de Pompoendag en de Pompoenregatta. 

Dit jaar viert Kasterlee de 25e Pompoendag op zondag 19 oktober.  Pompoendag lokt zo’n 10.000 bezoekers naar het centrum van Kasterlee. De Markt is dan het decor van een gezellige en drukbezochte ambachtenmarkt. Mandenvlechters, klompenmakers, vlegeldorsers,… Ook is het smullen geblazen. Tal van kraampjes serveren pompoenlekkers. Een streepje muziek en kinderanimatie zorgen mee voor een fijne sfeer. Het is verwachtingsvol uitkijken naar de weging van de zwaarste pompoen.  Zondag 19 oktober van 10 tot 18 uur. Locatie: Markt - Kasterlee - inkom: 3 euro (inclusief bonnenblad), gratis voor kinderen - 12 jaar.

Legendarische Pompoenregatta

Kasterlee gaat geen uitdaging uit de weg. Elk jaar organiseren de Kastelse Kayak Klub en het Pompoenengenootschap de pompoenregatta: een wedstrijd kajakken in grote uitgeholde pompoenen. De peddelwedstrijd is uniek in België. In een aflossingskoers dingen de vierkoppige teams naar de overwinning. Durf jij meedoen? Ook toeschouwers zullen zich niet vervelen. Naast het water is er allerlei lekkers

Waar : Ark van Noë, Arkstraat 6, 2460 Lichtaart; Wanneer ? zo. 26/10 om 13:00;  prijs € 5 (jeugd gratis en gratis kijken); Contact  http://www.pompoenregatta.be

Afgelopen weekend stelde Toerisme Kasterlee het programma voor. Voor het volledige programma van de Pompoenmaand klik hier.  Foto's Jo Stoop / Nnieuws.