Deze week viel Mobilab, het expertisecentrum Welzijn en Technologie van Thomas More in de prijzen op "Techtextil 2017 in Frankfurt", een van de grootste beurzen voor technisch textiel. Van 9 tot 12 mei ontvangt men er ongeveer 1.400 exposanten en meer dan 30.000 bezoekers uit heel de wereld. Mobilab kreeg er dinsdag de "Techtextil Innovation Award 2017" in de categorie "New application" voor het project Motex. Deze prijs werd tijdens vorige edities gewonnen door grote spelers zoals Sioen en gerenommeerde centra als de Technische Universiteit Dresden.

Motex is een intelligente brace, die in het ziekenhuis van Herentals gebruikt wordt bij de revalidatie van patiënten, die een volledig nieuwe knie gekregen hebben. In oktober van vorig jaar kreeg Motex al de innovatieprijs op Health and Care, de grootste vakbeurs voor de gezondheidszorg van België. In Frankfurt volgde de internationale erkenning.

App communiceert met brace

Motex is een brace die in het ziekenhuis van Herentals gebruikt wordt bij de revalidatie van patiënten, die een volledig nieuwe knie gekregen hebben. Daar ging een klinische validatiestudie aan vooraf. Kinesitherapeuten sturen gepersonaliseerde oefenschema's naar een app op de smartphone van de patiënt, die communiceert met de brace. Met de app kan de patiënt de oefeningen, die hij moet doen op een filmpje bekijken. De brace registreert de uitgevoerde oefeningen en geeft onmiddellijk feedback aan de patiënt en de kinesitherapeut. Het is dan ook een intelligente brace?.

Gemotiveerde patiënt en een objectieve registratie

Het systeem is zeer eenvoudig te gebruiken en geeft in real time feedback. De patiënt kan perfect volgen hoe goed hij zijn oefening uitvoert, maar hij kan ook aangeven waarom hij een bepaalde oefening niet doet. De patiënt wordt gemotiveerd om het oefenschema correct uit te voeren en de kinesitherapeut krijgt een objectieve registratie van de evolutie van de revalidatie. Met Motex sla je twee vliegen in één klap: de therapietrouw van de patiënt stijgt opmerkelijk en de controle van de geregistreerde gegevens leidt tot een betere revalidatie. De eerste patiënten zijn laaiend enthousiast.

Meer info ? Lieven De Maesschalck van Mobilab staat u graag te woord - 0479 91 19 74