Op woensdag 14 november om 20.15u vindt in de fuifzaal de Waai, aan de Werft te Geel de overhandiging plaats van de medaille van het Europees Burgerschap aan de Europa feesten van Geel.

Dit gebeurt bij gelegenheid van het bedankfeest van de stad Geel, van de honderden vrijwilligers en gastgezinnen die de Europafeesten - editie 2012 hebben mogelijk gemaakt.

De Europafeesten van Geel krijgen de medaille voor hun bijdrage aan de totstandkoming van een echt Europees burgerschap en een betere relaties tussen burgers uit de Europese Unie. Jumelages tussen gemeenten vormen vaak de basis tot hechtere samenwerking over landsgrenzen heen en versterken het gevoel van gemeenschappelijk belang en inzet.

De Europafeesten van Geel worden mogelijk gemaakt door de lokale overheid, en gedragen door gastgezinnen en vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor deze feestelijke ontmoeting. Zij getuigen hiermee van een echt burgerschap.

De Europafeesten uit Geel brengen mensen uit niet minder dan 12 landen uit de Europese Unie bij elkaar. Zij leren elkaar kennen op een ongedwongen en recreatieve wijze. Mensen leren kennen over de landsgrenzen van de landen bevordert het wederzijds begrip tussen mensen en de integratie tussen burgers uit Lidstaten van de Unie en draagt bij tot een Europese identiteit.

De kandidatuur van Europa-feesten in Geel werd voorgedragen door Europarlementslid Ivo BELET. 

Het Informatiebureau België van het Europees Parlement koos ervoor om de overhandiging te laten plaats vinden tijdens het bedankfeest van de honderden vrijwilligers en gastgezinnen die de editie 2012 van de Europafeesten mee mogelijk gemaakt hebben.