Het project Proef Heist heeft de jaarlijkse milieuprijs gewonnen

De gemeentelijke milieuraad heeft in 2003 het initiatief genomen om jaarlijks een milieuprijs uit te reiken. Hiermee wil de milieuraad van Heist-op-den-Berg het bewustzijn van de bevolking op het vlak van milieu, natuur en landschapszorg stimuleren. De laureaten van de vorige milieuprijzen waren Natuurpunt Heist-op-den-Berg, de medewerkers van Kringwinkel Zuiderkempen, de MEGA-scholen van Heist-op-den-Berg, de compostmeesters, de 11.-groep Heist, woon- en zorghuis Ten Kerselaere, vogelopvangcentrum VOC Neteland vzw en de heren René Vertommen, Eddy Vets, Eddy Timmermans en de groene zwerfvuil-peters en -meters.

Deze onderscheiding kan toegekend worden aan een persoon, een vereniging, een school of een bedrijf als bekroning van een opmerkelijke prestatie het afgelopen jaar, of voor een verdienstelijke loopbaan op het vlak van milieu, natuur en landschapszorg.

De milieuprijs 2016 gaat naar het project 'Proef Heist'
De gemeente Heist-op-den-Berg heeft in 2014 het burgemeestersconvenant ondertekend.

Hoeve- en landbouwproducten

Toen in 2014 de provincie een project uitschreef rond de distributie van hoeve- en streekproducten kon onze gemeente niet anders dan mee op de kar springen. Met de opmaak van een inventaris van alle producten en producenten, namen we een eerste stap. Van zuivelproducten, aardappelen, appelen en peren tot bier en wijn. Op het Heistse grondgebied hebben we een rijk aanbod van plaatselijk lekkers. Dit alles werd gebundeld onder de naam 'Proef Heist' en gekoppeld aan een frisse website.

Onze Heistse producenten stellen je hun gamma aan huisbereide producten voor: groenten, fruit, zuivel, bier en wijn. In de Zuiderkempen breken we een lans voor dit rurale ondernemerschap.

Week van de Smaak

Na de opstart werden al verschillende projecten gelanceerd: er werden cursussen georganiseerd voor producenten, er werd een smaakbeurs georganiseerd voor horeca en detailhandel, er werd deelgenomen aan de jaarlijkse landbouwdag, de kerstmarkt, het lentefestival en de 'Week van de Smaak'. Vorig jaar werd er een speciale Moederdag-mand verkocht via de dienst Toerisme en momenteel loopt in samenwerking met Horeca Zuiderkempen het project 'Heist op de Kaart', waarbij we de producten willen introduceren in de horeca.

Hoeve- en streekproducten ondersteunen de lokale economie en dragen bij aan een leefbaar platteland met een land- en tuinbouwsector. Door de kleinere transportafstand zijn het producten met een lage ecologische voetafdruk en een kleinere CO2-uitstoot. De gegarandeerde versheid zorgt voor een bijzondere smaak. Het gaat om producten met een verhaal. Hierdoor draagt dit project bij tot de uitvoering van het burgemeestersconvenant.

Deelnemers Proef Heist

Het project 'Proef Heist' wil de consumptie van lokale producten promoten. Door het consumeren van producten die in de eigen gemeente geteeld worden, kan er veel bespaard worden op transportkosten. Op deze manier draagt dit project bij tot een beperking van de CO2-uitstoot.

Volgende 9 Heistse landbouwers en lokale producenten participeren aan dit project:

Hoeve Van Loock, Ijzerenweg in Booischot: zuivelproducten

Fruitbedrijf Vaes, Broekmansstraat in Booischot: appels en peren

Hoeve De Witte Lelie, Itegemseweg in Wiekevorst: zuivelproducten

Microbrouwerij Achilles: Serafijnbieren

Langveldhoeve, Liersesteenweg in Heist-op-den-Berg: zuivelproducten

Cevefresa, Godinstraat in Wiekevorst: aardbeien

Lomo's Ranch, Hollestraat in Heist-op-den-Berg: wijn

Akelei, Haachtsebaan in Schriek: groenten en fruit

Plukhof, Heerweg in Wiekevorst: zelfpluk bessen en fruitsap

Met de toekenning van de milieuprijs wil de milieuraad de initiatiefnemers van 'Proef Heist' in de kijker zetten en willen we de inwoners aansporen om vaker streek- en hoeveproducten uit eigen regio aan te kopen en te consumeren.

Nieuwe Tijden

'Proef Heist' sluit aan bij het project 'Nieuwe Tijden: de Kempen gaat voor ecologische transitie'. Dit is een initiatief van Vorming Plus Kempen en Cultuurcentrum Zwaneberg. Op het programma staan drie lezingen rond het thema 'Tijd voor meer biodiversiteit'.

Prof Hans Van Dyck: verlies van biodiversiteit en de impact op bijen

Jill Peeters: het effect van klimaatverandering op het dagelijkse leven

Ankatrien Boulanger: biodiversiteitsprojecten in onze regio

Leo Hoefkens: 'Week van de Bij' en bijenproject CC Zwaneberg

Tijdens het afsluitende slotmoment kunnen de deelnemers kennismaken met de Heistse streekproducten van het project 'Proef Heist'.