Zaterdag 29 april 2017
image
logo nnieuws

Contact voor al je nieuws

Nnieuws redactie:
redactie@nnieuws.be

U bent hier

Project ‘Kempense ovenschotels’ stimuleert ontmoeting en gezondheid

Mol
20.03.2017 - 13.49u
Door: Mark Jaspers

Eind dit jaar pronkt er een Kempens bakhuisje met oven aan de molen van Ezaart. Deze bakoven stimuleert samenwerking en ontmoeting tussen verenigingen, scholen, landbouwers en inwoners. Naast het bakhuisje worden er vier mobiele ovens gemaakt die verenigingen en scholen kunnen uitlenen. De ovens nodigen hen uit te werken rond gezonde en seizoensgebonden voeding.

In de tuin van het Sint-Jan Berchmanscollege pronkt nu al een oude Kempense bakoven. Dit was dus de locatie bij uitstek voor het voorstellen van het project 'Kempense bakovens'. Alle genodigden en geïnteresseerden ontdekten én proefden wat de oven voor hen kan betekenen.

Samenwerking en ontmoeting stimuleren

Via een oud Kempens gebruik van bakovens brengen we (armoede)verenigingen, organisaties, scholen, landbouwers en inwoners in de toekomst opnieuw dichter bij mekaar.

Het project werkt rond vijf grote pijlers:

Bewust lokaal produceren.

Bijvoorbeeld via een 'samenpluktuin', tuinieren rond sociale restaurants,...

Bewust consumeren.

De korte keten, het gebruik van lokale producten, verminderen van afval,... komen hierbij aan bod.

Bewust eten door onder meer workshops rond gezonde voeding en eigen voedselproductie.

Bewust delen van overschotten van voedsel.

Bewust lokaal informeren van inwoners over lokale producten.

Op zaterdag 18 maart wisselden de verschillende partners ideeën uit om een concrete invulling te geven aan deze vijf pijlers. Naarmate het project vordert, organiseren ze hierrond activiteiten. De dienst samenlevingsopbouw werkt in nauw overleg met verenigingen en scholen educatieve pakketten uit die scholen en verenigingen samen met de mobiele ovens kunnen ontlenen.

Samenwerking met Balen

Dit project werd opgestart in nauwe samenwerking met de gemeente Balen dankzij LEADER-subsidies van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO), de Vlaamse overheid en de provincie Antwerpen.

Meer info: dienst samenlevingsopbouw, 0493 17 92 70, geert.pouders@dsomol.be

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto