Geel is bijzonder aantrekkelijk voor nieuwe bewoners en ondernemers en kende daardoor de laatste jaren een sterke groei van de bevolking. Ook de komende jaren zal het aantal inwoners nog verder stijgen met ruim 1% per jaar.

De stad Geel wil deze groei in goede banen leiden door op geschikte plaatsen te verdichten en tegelijk op andere juist de open ruimten in de stad te behouden. Het doel daarbij is dat Geel ook na de groeispurt een bijzonder fijne stad blijft om in te wonen, te werken en te verblijven.

De stationsomgeving als prioriteit voor Geel
De vernieuwing van de stationsomgeving is waarschijnlijk het grootste project om de ambitie voor een sterke en aantrekkelijke stad waar te maken. Door de mogelijke verhuizing van het bedrijf Gavra naar een andere locatie in Geel komt veel ruimte vrij voor een nieuwe stedelijke ontwikkeling, gekoppeld aan kwalitatieve publieke (groene) ruimten en bestaande centrumbuurten.

Het is de bedoeling om hier een gemixt stedelijk programma te ontwikkelen dat een toegevoegde waarde moet vormen voor zowel de buurt als voor heel Geel. Om te zorgen voor een aantrekkelijke en levendige nieuwe buurt rond het station, richt de stad zich niet alleen op de terreinen van Gavra, maar zal ze verschillende ontwikkelingen in de ruimere omgeving begeleiden en op elkaar afstemmen.

Een open proces met de omwonenden en belanghebbenden
Het project voor de stationsomgeving in Geel werd geselecteerd als pilootproject voor het 'decreet complexe projecten' (zie www.complexeprojecten.be). Dit betekent dat een aantal procedures wat anders zullen lopen dan bij reguliere projecten. Een groot voordeel hierbij dat er veel meer ruimte is voor een open dialoog met bewoners en belanghebbenden en dit vanaf de start van een project.

Op deze manier wil het stadsbestuur ervoor zorgen dat er inhoudelijk de juiste keuzes worden gemaakt en dat er ook een project ontwikkeld wordt met een meerwaarde voor de buurt.

Samen met bewoners nadenken op 29 februari vanaf 19:30 in fuifzaal De Waai
Op 29 februari vindt een bewonersavond plaats rond de opstart van het project voor de stationsomgeving. Op deze bijeenkomst zal de stad met haar inwoners in een actieve werkvorm nadenken over de mogelijke inhoud en randvoorwaarden van het project. Deze bewonersavond op zal doorgaan in fuifzaal De Waai (achter het stadhuis).

Voor een goede organisatie wordt gevraagd om vooraf in te schrijven via stadsontwikkeling@geel.be of via 014 56 60 80.