Verschillende onderzoeksinstellingen van de provincie Antwerpen en de KU Leuven Campus Geel gaan structureel samenwerken voor onderzoek in de landbouwsector. Het gaat vooral om uitwisseling van kennis en infrastructuur.

De provincie Antwerpen heeft onder meer de Hooibeekhoeve onder haar hoede, een praktijkcentrum gespecialiseerd in melkveehouderij en voedergewassen. Het Proefbedrijf Pluimveehouderij volgt dan weer leg- en vleeskippen. De KU Leuven heeft door de academisering van het hoger onderwijs op haar Campus Geel steeds vaker te maken met onderzoek.

Er werd de afgelopen jaren al af en toe samengewerkt, maar donderdag werd afgesproken om de krachten verder te bundelen. "Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst willen we in de toekomst nog meer structureel samenwerken.

We willen samen met KU Leuven nadenken over onderzoeksonderwerpen, samen projecten uitschrijven en nieuwe onderzoeken op poten zetten", zegt provinciaal gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé (CD&V). "Naast onze eigen kennis en expertise beschikt de provincie Antwerpen over moderne infrastructuur, waarvan de onderzoekers en studenten van KU Leuven, dankzij deze samenwerkingsovereenkomst, ook gebruik kunnen maken.

Daarbij wordt onder meer gedacht aan antibioticagebruik, insectengebaseerde dierenvoeding, sensortechnologie of ook hoe landbouwbedrijven met emissies, geurhinder en duurzame productie kunnen omgaan. (Belga)