Taboedoorbrekend initiatief met G-sportfans geeft personen met een handicap een duurzame sporttoekomst

Sporten met het syndroom van Down, zwemmen met slechts één been, basketballen vanuit een rolstoel, tafeltennissen als je niet of nauwelijks kunt zien … Sporten met een handicap, het is niet evident. Daarom start de provincie Antwerpen met een uniek G-sportfonds dat taboedoorbrekend werkt en personen met een handicap alle kansen geeft om duurzaam te bewegen en te sporten. Samen met de steun van een netwerk van G-sportfans, G-sportambassadeurs, G-sportactoren, het bedrijfsleven, de scholengemeenschap en serviceclubs geeft de provincie Antwerpen zo een sporttoekomst aan sportende personen met een handicap. 

G-sport staat voor sport voor personen met een handicap maar diezelfde ‘G’ staat ook voor gewoon, geïntegreerd, gelijkwaardig, goesting, grensverleggend, gescoord maar vooral ook genieten. Voor de provincie Antwerpen is G-sport een absolute prioriteit. Gedeputeerde voor sport Bruno Peeters: “De provincie Antwerpen telt vandaag maar liefst 6.000 enthousiaste G-sporters én 223 sportclubs met een werking gericht naar personen met een handicap. Hiermee zijn we koploper in Vlaanderen en daar mogen we fier op zijn. Hiermee is ons werk echter niet gedaan, verre van. Met het G-sportfonds willen we nog meer personen met een handicap bereiken om hen aan het sporten en bewegen te krijgen.”

Ambassadeurs en G-sportfans met één doel: samen voor G-sport!

Bruno Peeters: “Het G-sportfonds kan rekenen op de enthousiaste steun van een aantal vooraanstaande ambassadeurs, allemaal personen die G-sport een warm hart toedragen. Prominente figuren uit diverse sectoren van de samenleving tonen zo het goede voorbeeld.” Vanuit politieke hoek gaat het om gouverneur Cathy Berx, de voltallige deputatie en de provincieraad en dit over zowel meerderheid als oppositie heen. Natuurlijk zetten ook (oud)sporters als Piet Den Boer, Pieter-Jan Hannes, Daniella Somers, Gino de Keersmaeker en Annick Sevenans hun schouders onder het G-sportfonds. Ook bedrijfsleiders zoals Wouter De Geest van BASF, acteurs zoals Lucas Van den Eynden en politici zoals Antwerps burgemeester Bart De Wever en Vlaams minister van Sport Philippe Muyters zijn G-sportambassadeur.

G-sportfonds zoekt 10.000 G-sportfans!

Bedrijven, B.V.’s, G-sporters, scholen of sympathisanten, allemaal kunnen ze een G-sportfan worden. Het G-sportfonds wil iedereen die G-sport een warm hart toedraagt, verenigen als G-sportfan. Door zich te registreren op de websitewww.gsportfonds.be zorgen we ervoor dat iedereen rechtstreeks op de hoogte blijft van het G-sportfonds, de activiteiten en waar je als G-sportfan het verschil kunt maken. Misschien kan je als vrijwilliger komen helpen tijdens een G-activiteit, of wil je eens in levende lijve ervaren hoe het is om met een handicap te sporten? Of misschien ken je wel iemand met een handicap en wil je hem/haar graag aan een sportclub helpen? Word vandaag nog G-sportfan en toon je enthousiasme!

Doelstellingen en actieterreinen van het G-sportfonds

Het G-sportfonds van de provincie Antwerpen wil ernaar streven om tegen 2020 20% van de personen met een handicap in de provincie Antwerpen duurzaam aan het sporten te krijgen. Want dat is de essentie van het G-sportfonds: zorgen dat huidige én nieuwe G-sporters kunnen genieten van een duurzame sporttoekomst in een sportclub waar ze meer dan ooit welkom zijn. Het G-sportfonds heeft één doel voor ogen: G-sport zo breed mogelijk bekend en toegankelijk maken. Hoe wil het G-sportfonds dat concreet doen?

  • Middelen werven om personen met een handicap binnen de provinciegrenzen op een kwaliteitsvolle manier te laten sporten en bewegen. Zowel bedrijven, individuen, serviceclubs als scholen kunnen hun steentje, hoe klein of groot ook, bijdragen.
  • Wil een sportclub starten met een G-afdeling, of is een organisatie bezig met een evenement waarbij sporters met een handicap kunnen schitteren voor het grote publiek? Dan heeft het G-sportfonds een aantal subsidiekanalen ter beschikking voor financiële ondersteuning.
  • Het G-sportfonds zet innoverende promotie- en sensibilisatiecampagnes op touw. Een voorbeeld? Het G-sportfonds geeft dankzij een scholenproject initiaties G-sport in scholen van het buitengewoon onderwijs, maar ook in reguliere scholen. Zo willen we kinderen van jongs af kennis laten maken met G-sport.
  • Met een team van G-sportconsulenten zorgt het G-sportfonds voor een doorgedreven persoonlijke coaching en begeleiding op het terrein. Zo bereiken we G-sporters en het middenveld en zorgen we voor de noodzakelijke kruisbestuiving.
  • Het Provinciaal Sportcentrum Peerdsbos in Brasschaat profileert zich steeds nadrukkelijker als een kennisexpertisecentrum voor alles wat te maken heeft met G-sport. Zo traint en speelt het eerste rolstoelrugbyteam uit onze provincie in het sportcentrum omwille van de perfecte ondergrond. Verder komt er een sportief en uitdagend laagteparcours voor personen met een handicap, beschikt het over een uitleendienst met sportrolstoelen en G-sportmaterialen én en team van G-sportcoaches.

Het G-sportfonds is een initiatief van de provincie Antwerpen samen met het bedrijfsleven, de scholengemeenschap, serviceclubs en een netwerk van G-sportfans en G-sportambassadeurs. Bijzondere dank gaat uit naar de partners Pidpa, BASF, Soudal, AWDC, Ravago en Idewe voor hun sociaalmaatschappelijk engagement binnen het G-sportfonds.