In 2016 zijn in de provincie Antwerpen 12 doden, 76 zwaargewonden en 471 lichtgewonden gevallen bij nachtelijke weekendongevallen. Dat is in elke categorie iets meer dan het jaar voordien.

De cijfers werden zaterdagavond vrijgegeven voor aanvang van een grootschalige provinciale Wodca-actie van de politie. Wodca-acties zijn specifiek gericht tegen overdreven snelheid en rijden onder invloed van alcohol of drugs tijdens weekendnachten.

Bij de Antwerpse provinciale Wodca-acties werden vorig jaar in totaal 140.643 bestuurders gecontroleerd op snelheid en 142.044 bestuurders ondergingen een alcoholcontrole.

7 procent bleek te snel te rijden, ten opzichte van 6,8 procent in 2015, en 3,3 procent blies alarm of positief (4,6 procent in 2015).

837 bestuurders waarvan de politie vermoedde dat ze mogelijk drugs hadden genomen, ondergingen een speekseltest, wat in bijna de helft van de gevallen een positief resultaat opleverde - in 2015 was dat nog ruim 58 procent.

In de nacht van zaterdag op zondag nemen opnieuw 346 politiemensen deel aan een grootschalige actie, ondersteund door 4 hondenteams en een politiehelikopter.

De Antwerpse gouverneur Cathy Berx stelt dat de Wodca-acties en de afhandeling van de vastgestelde zware overtredingen tijdens een themazitting van de politierechtbank nodig zijn om het aantal weekendongevallen te beperken en liefst terug te dringen.

Vorig jaar kwamen in de provincie Antwerpen nog 12 mensen om het leven op vrijdag- of zaterdagnacht tussen 22 en 8 uur of op zondagnacht tussen 22 en 6 uur.

In de regio's Antwerpen en Turnhout nam het aantal nachtelijke weekendongevallen vorig jaar nog toe, in Mechelen ging het fenomeen met 27 procent achteruit, maar er vielen wel meer doden en zwaargewonden dan het jaar voordien. Het trieste hoogtepunt viel op 30 juli in Heist-op-den-Berg te betreuren, toen gebeurde een ongeval met 3 doden en 2 zwaargewonden.

"Deze resultaten wijzen erop dat de strijd tegen onverantwoord rijgedrag nog lang niet gestreden is", zegt gouverneur Berx. "Te veel mensen blijven het leven verliezen of raken zwaargewond door te snel rijden of rijden onder invloed." (belga) (foto's NNieuws)