Provincie Antwerpen lanceert unieke samenwerking met gemeentebesturen

De Provinciale Fietsbarometer moet het fietsverkeer in de provincie Antwerpen in kaart brengen en een objectieve kijk geven op het gebruik van fietsroutes. Zo wil de provincie Antwerpen het lokale fietsbeleid ondersteunen en haar eigen bovenlokale beleid evalueren en sturen. Ze is de eerste regio in Europa die op een objectieve en gestructureerde manier informatie over fietsers verzamelt.

Vandaag overhandigde Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit, symbolisch 1 van de 70 telapparaten aan Frank Sels, schepen voor Mobiliteit in Laakdal. De schepen engageert zich om met dat telapparaat in zijn gemeente elk jaar op 3 strategische locaties en gedurende 2 weken het fietsverkeer te tellen. Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit, legt uit: “Zo helpen we de gemeentebesturen aan een objectieve basis voor de uittekening van hun mobiliteitsbeleid en komen we in onze provincie tot een integraal fietsbeleid.”

Tijdelijke tellingen

Een eerste test bewijst het nut van zulke tellingen. “Einde oktober hebben wij het telapparaat uitgeprobeerd en wij zijn overtuigd” legt Frank Sels, schepen voor Mobiliteit in Laakdal uit. “Op de ene locatie bevestigden de tellingen wat we al dachten, maar op een andere locatie kwamen we tot verrassende conclusies en bleek ons buikgevoel niet helemaal correct te zijn.” De provincie Antwerpen nodigt de andere gemeentebesturen uit om hetzelfde te doen: in ruil voor tijdelijke tellingen, krijgen ze een eigen telapparaat. Luk Lemmens voegt daar nog aan toe: “Gedurende 6 weken (2 weken op 3 locaties) gebruiken de gemeentebesturen het telapparaat om de Provinciale Fietsbarometer te voeden. De resterende 46 weken van het jaar kunnen ze het apparaat vrij gebruiken voor tellingen op gelijk welke locatie. Dat hoeven trouwens niet alleen fietsroutes te zijn. Het apparaat is ook geschikt voor het tellen van gemotoriseerd verkeer.”

Uniek in Europa 
De Provinciale Fietsbarometer registreert de cijfers uit alle tijdelijke tellingen en voegt ze toe aan permanente tellingen. Die doet de provincie Antwerpen zelf: op 15 vaste locaties in onze provincie vind je binnenkort glasvezellussen die 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 het aantal passerende fietsers tellen. De Provinciale Fietsbarometer vergelijkt, interpreteert en analyseert de combinatie van permanente en tijdelijke tellingen. De provincie Antwerpen is de eerste regio in Europa die op een objectieve en gestructureerde manier informatie over fietsers verzamelt. “De Provinciale Fietsbarometer bekijkt het recreatieve en het functionele fietsverkeer, is regionaal gespreid én gebiedsdekkend.”, aldus Luk Lemmens. “Zelfs fietsland Nederland heeft geen cijfers op dit schaalniveau. Voor de verzameling van cijfers over fietsers op provinciale schaal, zijn we trendsetter in Europa.”

Planning
De gemeentebesturen krijgen informatie over het telapparaat en over de voordelen van de Provinciale Fietsbarometer op 3 studiedagen van de provincie Antwerpen: 21 november in Geel, 24 november in Antwerpen en 1 december in Duffel. In januari volgt een praktische workshop om de plaatsing en de werking van de telapparaten uit te leggen. De permanente tellingen, die starten dit jaar al. De provincie Antwerpen plaatst de komende weken glasvezellussen op 15 strategische locaties. Binnen een jaar zullen de eerste resultaten van de Provinciale Fietsbarometer bekend zijn.

Foto :  Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit provincie Antwerpen, overhandigt symbolisch het telapparaat aan Frank Sels, schepen voor Mobiliteit gemeente Laakdal.