Op 14 september Werelddag Dementie zette de provincie Antwerpen haar dementiebeleid in de kijker in huis Perrekes in Geel, een wooncentrum voor personen met dementie.  Gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid Peter Bellens tekende de officiële engagementsverklaring waarmee hij het thema dementie als speerpunt in het provinciale welzijnsbeleid bekrachtigt. Daarnaast werd ook de vernieuwde provinciale brochure ‘Dementie. Je staat er niet alleen voor’ en de Inspiratiegids Dementie voorgesteld.

Dagelijks krijgen minstens 20 Belgen de diagnose dementie. Momenteel zijn er in de provincie Antwerpen bijna 30.000 personen met dementie. 70 % van de personen met dementie in België woont thuis. De partner en / of de kinderen van personen met dementie zijn vaak de belangrijkste zorgverleners. Voor hen en voor alle mensen die in hun omgeving geconfronteerd worden met deze ziekte bestaat een grote behoefte aan meer informatie en de hulp die de samenleving ter beschikking stelt rond deze problematiek. “Als provinciebestuur willen we bijdragen tot een dementievriendelijke samenleving. Daarvoor is een grotere en vooral positievere bewustwording over het ziekteproces nodig. De provincie zet hierop in door goed begrijpbare informatie ter beschikking te stellen en professionele zorgverleners binnen de dementiezorg te subsidiëren. We brengen ook een netwerk van experten bij elkaar om het provinciebestuur te informeren over dementie.”, aldus Peter Bellens, gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid.

Engagementsverklaring dementie

Afgelopen zaterdag ondertekende Peter Bellens de engagementsverklaring dementie.“Met de ondertekening willen we als provincie een trekkersrol vervullen. De bedoeling is om iedereen te motiveren om personen met dementie een volwaardige plaats te geven binnen de samenleving en het taboe rond dementie te doorbreken. We willen een voorbeeld zijn in het uitdragen en het ondersteunen van een  genuanceerde beeldvorming van dementie.”, verklaart Bellens. De engagementsverklaring is een startpunt waaraan verdere initiatieven gekoppeld worden. Al deze projecten worden gepromoot via www.onthoumens.be .

Brochure ‘Dementie. Je staat er niet alleen voor.’

De brochure ‘Dementie. Je staat er niet alleen voor’ biedt op een toegankelijke manier informatie over de ziekte en geeft tips voor een aangename communicatie met personen met dementie. De nadruk ligt om de mogelijkheden, niet op de beperktheden van personen met dementie. Verder kan je er ook organisaties terugvinden die personen met dementie en hun verzorgers kunnen ondersteunen. Deze brochure werd gedrukt in een oplage van 20.000 exemplaren en is gratis verkrijgbaar bij lokale besturen, bibliotheken, zorgorganisaties en via de website www.provant.be/dementie. Andere provincies zullen het Antwerpse voorbeeld volgen en de uitgave overnemen.

Inspiratiegids dementie

Onlangs startte een provinciaal bibliotheekproject rond dementie. De inspiratiegids dementie geeft een overzicht van materiaal dat over dit thema ter beschikking is. Het gaat om een lijst van 50 bronnen die door de adviezen van vele experten opgenomen zijn in de gids. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen boeken en audiovisueel materiaal. Bij de eerste groep horen de kinderboeken, de romans en informatieve boeken. De tweede groep bestaat uit films en cd’s. Op de website www.provant.be/dementie kan je steeds de geüpdatete lijst consulteren.  De inspiratiegids dementie is verkrijgbaar in 40 bibliotheken in de provincie Antwerpen en kadert in de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’. Het project is een samenwerking tussen de provinciale diensten Welzijn en Cultuur en Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Op de foto's : gedeputeerde Peter Bellens tussen enkele bewoners van huis Perrekes ; foto bij de engagementsverklaring (van links naar rechts: Professor Chantal Van Audenhove, Karen Lambrechts, Carloline Maas, Wim Vleeshouwers, Peter Bellens) / Nnieuws.