Alle inwoners van de provincie Antwerpen die een eigendom hebben naast een provinciale waterloop, krijgen deze week een brief over het gloednieuwe meldpunt waterlopen. Medio september lanceerde de provincie het meldpunt samen met de nieuwe website www.meldpuntwaterlopen.be .

Iedereen wordt opgeroepen om via dat meldpunt ongewone zaken in waterlopen te melden. Onder het motto 'beter een goede buur, dan een verre vriend', krijgen buurtbewoners extra aandacht tijdens deze provinciale watercampagne.

Wie naast een waterloop woont, zal immers veel sneller een omgevallen boom of woekerende planten opmerken. Wie mee een oogje in het zeil houdt, kan een held van onze waterlopen worden.

Twee weken na de lancering van het meldpunt waterlopen, werpt de watercampagne haar vruchten al af. Meer dan 80 burgers maakten sinds 15 september al gebruik van het meldpunt. 20 van deze meldingen werden meteen opgelost, 8 werden doorverwezen naar andere bevoegde instanties; de andere meldingen zijn in behandeling.

Zo werd er al sluikstort verwijderd uit waterloop het Schijn in Schilde, het kruid in en rond de Kleine Laak in Laakdal wordt binnenkort geruimd en de overmatige plantengroei aan de Zwartwaterbeek in Bonheiden krijgt binnenkort een snoeibeurt.

De grootschalige bekendmaking van het meldpunt waterlopen bij buurtbewoners, zal het aantal meldingen nog opdrijven. Sinds 2014 heeft de provincie Antwerpen drie kwart van alle waterlopen binnen de provinciegrenzen in beheer. Met deze watercampagne profileert de provincie zicht als het aanspreekpunt bij uitstek als het gaat over onbevaarbare waterlopen.

Wakkere burgers

"De provinciale watercampagne heeft een informatief en een activerend luik," zegt bevoegd gedeputeerde Rik Röttger. "De meeste burgers weten niet dat de provincie de onbevaarbare waterlopen beheert en waarom dat broodnodig is voor hun droge voeten. Hoog tijd om iets aan deze anonimiteit te doen.

Onze samenleving heeft er ook baat bij als burgers mee betrokken worden in het beheer. Ze kunnen actief meewerken door onregelmatigheden langs waterlopen te melden. Want zo kunnen we oorzaken van wateroverlast sneller aanpakken en geven we watergebonden planten en dieren alle kansen."

Wat kan je melden?

Als je een melding hebt over obstakels zoals een geknakte boom in de beek, zwerfvuil of verstopte vuilroosters, afkalvende oevers, oeververzakking, een hoog waterpeil, wateroverlast, zeldzame dieren of planten of inbreuken op afstandsregels, schiet de dienst Integraal Waterbeleid van de provincie in actie.

Alleen in een noodsituatie, bij extreem hoog waterpeil of overstromingsgevaar, bel je best de brandweer. Iets melden via www.meldpuntwaterlopen.be duurt hooguit vijf minuten. Je ontvangt geregeld een update over de status van de melding.