Alle niet-professionele koren uit de provincie kunnen zich presenteren voor een deskundige jury en op die manier meedingen naar ondersteuning van het provinciebestuur. Hiervoor moeten zij voor 15 oktober inschrijven voor het provinciaal Koortornooi. Het Koortornooi vindt plaats in het voorjaar van 2014 met als doel de niet-professionele koren te stimuleren en zo de kwaliteit van hun uitvoeringen te verhogen. In de periode 2010-2013 werden maar liefst 100 koren geklasseerd, die daardoor voor een periode van 4 jaar recht hebben op een provinciale subsidie. Divers provinciaal koortalent werd beloond: van kinder- en jeugdkoren tot kamerkoren en vocale ensembles.

In het voorjaar van 2014 organiseert de provincie al voor de 61ste keer een Koortornooi. Hiermee wil ze niet-professionele koren ondersteunen en de kwaliteit van hun uitvoeringen verhogen. “De provincie Antwerpen kent een rijke amateurtraditie. Duizenden enthousiaste zangers, muzikanten en acteurs geven elke week het beste van zichzelf op tal van podia. Wij zijn de ontwikkeling van amateurkoren bijzonder genegen en zetten met veel plezier deze traditie voort.”, zegt gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens.

Alle deelnemende koren geven een miniconcert van ongeveer 15 minuten. Een professionele jury beoordeelt hen en plaatst hen naargelang hun prestatie in een bepaalde categorie. Er zijn zes categorieën. De behaalde categorie bepaalt de hoogte van de subsidies die ze kunnen genieten. Op basis hiervan kunnen de koren 4 jaar lang genieten van een provinciale subsidie. De deputatie bepaalt jaarlijks de bedragen.

Om te kunnen deelnemen, moet een koor:

  • een niet-professioneel koor zijn,
  • uit minimum 12 personen bestaan,
  • uit de provincie Antwerpen komen,
  • op z’n minst 2 jaar actief zijn.

Deelnemers die recent werk van Belgische componisten uitvoeren, krijgen in het jaar van optreden een extra subsidie als beloning.

Praktische info 

Tot wanneer?:

Inschrijven kan tot 15 oktober 2013

Info:

Het Koortornooi zal plaatsvinden op een aantal zondagen in de maanden maart en/of april 2014 op verschillende plaatsen in de provincie.

Het koortornooireglement, het subsidiereglement en de inschrijvingsformulieren zijn te vinden op www.provant.be/koortornooi of kunnen aangevraagd worden bij het cultuurloket op het nummer 03 240 66 30 en via cultuurloket@provant.be.