Puro Fairtrade Coffee bestaat dit jaar 10 jaar en dat wordt in de verf gezet met een speciale campagne: Pure Power!  Dat is wat Marc Herremans, Puro Fairtrade Coffee en de koffietelers uit het Zuiden gemeen hebben. Zij zetten zich met hart en ziel in om hun dromen en die van anderen te realiseren. En dromen realiseren vergt wilskracht en doorzettingsvermogen, vergt pure kracht!

10 jaar Puro
De idee om een duurzame koffie te lanceren binnen de Miko Koffie Groep ontstond in 2005 toen een denktank zich ging verdiepen in het thema Duurzaam Ondernemen (DO). Het bedrijf wilde bewuster omgaan met energie, ruimte, medewerkers, grondstoffen en afval en verankerde duurzaam ondernemen in haar strategie. Zo werd het merk Puro Fairtrade Coffee gelanceerd.

Puro's engagement gaat verder
Om de drie traditionele P's in duurzaam ondernemen - profit, people, planet - in evenwicht te houden, kreeg Puro-koffie het fairtrade label van Max Havelaar (People). Een eerlijke prijs voor de kleine koffietelers uit het Zuiden. Een prijs die alle kosten dekt en hen een marge biedt om te investeren in een betere toekomst voor hun gezin, in welvaart en welzijn. Dat is waar Fairtrade garant voor staat.

Maar het engagement van Puro gaat veel verder. Via allerlei initiatieven stimuleert Puro de koffieboeren om te investeren in een duurzame toekomst. Zo helpt het bedrijf hen heel wat tools aan te kopen die hun het leven en het werk vergemakkelijken.

Zoals ziekte-resistente koffieplanten, machines om de koffiebessen te ontpulpen en te drogen of transportkarren om de koffiebessen van het veld naar de boerderij te brengen. Puro helpt hen ook te investeren in onderwijsprojecten: voor zichzelf en voor hun kinderen.

Daarnaast helpt Puro om bedreigde stukken regenwoud te beschermen. Voor elk kopje Puro-koffie wordt een financiële bijdrage afgestaan om regenwoud aan te kopen en duurzaam te beheren (Planet). Zo beschermen we intussen unieke reservaten in onder andere Ecuador, Guatemala, Honduras; in totaal een oppervlakte van meer dan 10.000 voetbalvelden groot.

Ondertussen werden een 4e P (de P van Pleasure: het plezier van een lekker, eerlijk kopje koffie drinken) toegevoegd aan de missie, en nu ook een 5de P: de P van Pure Power!

Duurzaam engagement van Puro meermaals onderscheiden
Het engagement van Puro op vlak van duurzaam ondernemen viel geregeld nationaal en internationaal in de prijzen. Zo werd het duurzaamheidsbeleid van Puro gelauwerd in ons land met de BeFair Award voor het "Beste Fairtrademerk" (2009) en de Havelaar-award (2011). In het buitenland sleepte het de zilveren medaille in de wacht van de Australische National Golden Bean Award (2011), in Engeland de Business Charity Award (2012). Vorig jaar reikten in Duitsland de actrice Ursula Karven en comedian Anke Engelke de German Fairtrade Award uit aan Puro.

De campagne
Met de Pure Power campagne wil Puro haar engagement opnieuw kracht bij zetten. Het merk wil alle bedrijven, organisaties en scholen die Puro koffie schenken laten weten dat het haar duurzaamheidsengagement ook de volgende tien jaar onderschrijft.

De naam van de campagne, Pure Power, verwijst enerzijds naar de pure power en de wilskracht van de boeren uit het Zuiden om hun doelen te bereiken. De power en het gewicht van Puro/Miko helpen duizenden boeren uit het Zuiden om hun doelen te bereiken. Dankzij het hard labeur van de boeren, hun pure power, slagen zij in het behalen van hun dromen.

Anderzijds verwijst de campagne naar de pure power, de pure wilskracht van Marc Herremans. Marc Herremans' pure wilskracht om te slagen en om zijn doelen te bereiken is legendarisch. Dankzij zijn overtuigingskracht en doorzettingsvermogen inspireert hij heel wat (minder-valide) mensen om ook hun dromen na te jagen en niet op te geven.

Samenwerking met Marc Herremans
Marc Herremans vormt het gezicht van de campagne gedurende dit jubileumjaar. Puro is geprivilegieerde koffiepartner van Marc Herremans en van enkele van zijn gekende events. In het coaching center van Marc in Wuustwezel wordt Puro-koffie geschonken, net als tijdens het VIP-event in Knokke dat Marc jaarlijks organiseert ten voordele van het goede doel. Maar ook tijdens de Sterke Peer Triatlon en de marathon Run To Walk Again aan de abdij van Tongerlo.

Wedstrijd voor iedereen
De campagne trapt af met een wedstrijd waaraan iedereen kan deelnemen, zonder enige aankoopverplichting. Die wedstrijd loopt van 28 januari tot 3 maart. De handbike van Marc Herremans waarmee hij de triatlon in Hawaii heeft gereden, werd voor de gelegenheid omgebouwd. Via deze installatie maalt Marc gedurende één minuut koffiebonen.

De actie is een knipoog naar het harde werk dat de boeren uit het Zuiden elke dag moeten leveren, en anderzijds natuurlijk naar het doorzettingsvermogen en het talent van Marc.

Om deel te nemen aan de wedstrijd, surft de deelnemer naar de campagnewebsite: www.puropower.be (pas vanaf vanavond live) en raadt hij of zij hoeveel koffie Marc kan malen in één minuut. Een filmpje toont het hele opzet. Iedereen kan deelnemen, maar men speelt wel voor een organisatie, school of een bedrijf waarvoor men werkt. Men kan slechts één keer deelnemen, maar per organisatie of bedrijf is het aantal deelnemers onbeperkt. Raadt men het gewicht van de koffie die Marc in een minuut kan malen, wint de deelnemer niet alleen een leuke prijs voor zichzelf, maar ook voor zijn/haar bedrijf of organisatie.

PERSOONLIJKE PRIJZEN: 1ste prijs: TREK-racefiets ter waarde van 3.000 euro, 2de en 3de prijs: gesigneerd Puro wielertruitje en wielerbroek.

PRIJS ORGANISATIE: 1ste prijs: Motivational speech door Marc Herremans, 2de prijs: 10.000 kopjes Puro Fairtrade Coffee, 3de prijs: Puro Fairtrade Coffee -ontbijt ter waarde van 500 euro.