De gemeenteraad van Heist-op-den-Berg keurde een raamovereenkomst goed voor een samenwerking tussen de oostelijke korpsen van ons arrondissement, de politiezones Bodukap, Lier, Berlaar-Nijlen en Heist.

De gemeenten Bonheiden/Duffel/Sint-Katelijne-Waver/Putte, Lier, Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg willen een structurele samenwerking tot stand brengen tussen de verschillende politiezones, zonder dat deze evenwel hun zelfstandigheid zullen verliezen.

Bedoeling is om een aantal aangelegenheden gemeenschappelijk te regelen op een duurzame manier. Zo realiseren de zones hopelijk kostenbesparingen en kunnen ze hun dienstverlening kwaliteitsvol verbeteren. Voor concrete projecten zullen zogenaamde subovereenkomsten uitgewerkt worden, die neergeschreven worden in protocols.

Een van de belangrijkste onderdelen van een raamovereenkomst is de verdeelsleutel. Die dient voor versleutelen van de kosten in die situaties waar een andere billijke verdeling van de kosten niet doenbaar of wenselijk is. Stel dat de samenwerkende politiezones een grote gezamenlijke server zouden aankopen. Dan moeten er afspraken zijn in verband met huisvesting en verdeling van de kosten. Dit soort zaken worden afgesproken in de verdeelsleutel.

De goedkeuring van deze raamovereenkomst met verdeelsleutel betekent de werkelijke start van de politie-associatie.

De korpschefs kunnen nu concreet verder een beleid uitwerken rond onder andere ICT en communicatie, een gezamenlijke aanpak en uitvoering van het snelheidsbeleid, en van de wachtkaders of permanentie.

Voor dit laatste zijn er bepaalde wettelijke vereisten, het voorzien van deze permanentie is een kostelijke zaak voor één zone. Een samenwerking in een associatie kan dus zeker winst en efficiëntieverhoging meebrengen.

Ook de gemeenteraad van Lier keurde de raamovereenkomst al goed.