De organisatoren van Herentals Fietst-Feest zitten verveeld met de brief van de lokale N-VA over de afgelasting van het optreden van Def Dames Dope na Herentals Fietst. "We willen uit alle politiek vaarwater blijven", klinkt het bij de organisatie.

De organisatoren van de feest tweedaagse Herentals Fietst/Feest ontvingen deze morgen een persbericht van de lokale N-VA afdeling over een –wij citeren- boycot van Def Dames Dope. Als organisatie betreuren wij dit bericht. Wij wensen ons –zoals steeds- ver te houden van de lokale politiek.

Wij respecteren ieders overtuiging. Toch moeten wij de bewering van de N-VA weerleggen dat ‘het stadsbestuur formeel lieten weten dat er geen gastoptreden van Def Dames Dope mocht verzorgd worden’. Van een ‘boycot’ door het stadsbestuur is dus echt geen sprake.

Wij zagen eergisteren tot onze verbazing een bericht verschijnen op de website er vrijdag een optreden zou zijn van Def Dames Dope op ons evenement. Tot onze verbazing, want wij hebben als organisatie deze groep dit jaar niet gecontacteerd en dus ook niet geprogrammeerd.

Daarop kregen wij meerdere vragen van particulieren en politici over dat bericht. Na wat navraag bleek dat de bewuste groep was uitgenodigd door het lokale DJ-duo Double Groove dat onze afterparty verzorgt. Dat gebeurde zeker ter goeder trouw. Maar het lijkt ons evident dat wij als organisatoren beslissen wie er op ons podium verschijnt. Wij vonden dit gastoptreden geen goed idee. Deze beslissing is dus niet genomen op basis van een formeel verbod.

Wij herhalen dat wij een neutrale organisatie zijn die zich ver van houdt van de lokale politiek. Wij vinden het jammer dat ons evenement, gedragen door talloze vrijwilligers, nu in een politiek verhaal is beland.

Bart Timperman