De eerste overwinning van dit seizoen is binnen voor HYC.  Replay HYC - UNIS Flyers (Friesland) eindigde vrijdagavond met een vlotte 5-2.   De scheids kreeg een puck in het aangezicht en werd hiermee gekwetst.   De Friezen mikken op de titel en HYC moest met een onuitgegeven team aan de bak. 60 minuten tophockey zorgde voor opluchting. HYC toonde zich in het spel minstens de evenknie van de Nederlanders en was efficiënter aan het doel: 5-2 winst voor de thuisploeg. HYC is ooit slechter begonnen aan een hockeyseizoen.


De wedstrijd begon nochtans niet goed voor Herentals. Defensief gestuntel voor het lokale doel werd in de tweede minuut al afgestraft door Brent Janssen. (0-1) Billen nog wat dichter geknepen maar dat bleek onterecht! Rood-wit kwam ongeschonden uit een paar Friese powerplays en toen het zelf een mannetje meer telde,  rondde Ben Vercammen een mooie inspanning van Yente Franssen af. Opvallend trouwens hoe de Herentalse jonge garde de voorbije jaren is gegroeid. Niet alleen Yente maar ook Timo Dewin en Dries Leirs staan meer dan hun mannetje in het team. Het was ook het duo Leirs - Dewin dat samen met Patrick Van Noten de 2-1 ruststand in elkaar knutselde. Met een knal in de haak tekende Timo voor zijn eerste goal in de competitie.


Herentals ging door op zijn elan in de tweede periode. Reeds na één minuut benutte Nick Prokow een Herentalse powerplay. (3-1) De ingekomen goalie Sjoerd Idzenga zag de puck in het kleine gaatje tussen zijn been en de paal verdwijnen.  Amper twee minuten later had Sjoerd opnieuw prijs, nu op een hard schot van Yente Fransen. (4-1) Half wedstrijd profiteerde Josh Prudden van enkele Herentalse straffen om te milderen tot 4-2 maar van de weersomstuit bereikte de Heerenveense frustratie een hoogtepunt.

Met nog altijd een mannetje meer op het ijs lieten de Friese verdedigers zich in de luren leggen door een kwieke Tyler Melancon. Tyler dribbelde zich vanachter het doel vrij, veinsde een pass maar zag het hetzelfde gaatje tussen het been van Idzinga en de paal dat ook Nick Prokow al eens had opgemerkt. Geen groot maar toch dàt gat waar elke doelman wordt op afgerekend. Sjoerd Idzinga kreeg van Tyler Melancon zijn tweede goal binnen langs dat vervloekte  ‘gat’. (5-2) De Flyers-doelman at juist niet zijn beenbeschermers op.


De derde periode werd die van Keaton Hartigan. Niet dat de HYC-goalie voordien geen rol had in het spektakel maar wat Keaton tussen minuut 40 en 60 liet zien was van grote klasse. Meer dan 20 shots pareerde hij, onder meer tijdens twee Friese powerplays. De straffen kwamen op naam van Maxime Pellegrims die blijkbaar op een slecht blaadje staat bij de refs maar voor de rest een geweldige wedstrijd speelde. “Erg goed” is trouwens een kwalificatie die voor het hele Replay-team.  JvdB.

Foto's Kurt Tops / Nnieuws.