Vocaal Ensemble Markant uit Herentals en Gemengd Koor Lejra uit Merksem - samen goed voor bijna 80 gedreven amateurzangers - brachten zaterdagavond een uitzonderlijke "Requiem for the living" in een uitverkochte St.-Waldetrudiskerk.

Met de steun van meer dan 20 professionele muzikanten en solisten bracht het muzikaal gezelschap indringende beschouwingen over leven en dood, over verdriet, hoop en troost.

Al eeuwenlang klinken de woorden van het requiem op het moment waarop de hemel de aarde raakt en wij onze doden loslaten om ze toe te vertrouwen aan de eeuwigheid. Meer dan 3000 componisten hebben deze tekst in de loop der geschiedenis van muziek voorzien.

Maurice Duruflé componeerde zijn requiem in 1947. De eeuwenoude gregoriaanse gezangen die hij zo vaak had gezongen in zijn jeugd vormden hierbij zijn voornaamste inspiratiebron. Zijn muziek is helder en poëtisch en straalt een groot optimisme uit ten opzichte van de dood.

De Amerikaan Dan Forrest liet zich in 2013 inspireren door beelden van de hemel genomen door de Hubble telescoop en beelden van de aarde vanuit het International Space Station. Zijn "Requiem for the living" klinkt dan ook als filmmuziek met sterk uitgesproken emoties. In zijn korte bestaan groeide het werk uit tot een wereldwijd succes en kende nu in Herentals ook zijn Belgische première.

Vandaag zondag om 15u volgt een 2e  uitverkochte uitvoering in de Sint-Waldetrudiskerk.

Foto's Marcel Nelis / NNieuws.