Het initiatief Retoer van de justitiële werking van CAW Kempen kan samen met Natuurpunt knappe resultaten voorleggen. Met de steun van de FOD Justitie en de Vlaamse Gemeenschap mochten in het project Retoer gedetineerden uit de vier Kempische gevangenisen op een positieve manier bijdragen aan initiatieven die plaats krijgen in de buitenwereld.

Geef iets terug

De hamvraag was: "Hoe geef je iets terug aan de buitenwereld als je opgesloten bent?" Uit een rondvraag bleek dat gevangenen iets wilden doen rond natuur. Er werden samen met Natuurpunt 16 workshops georganiseerd. De gedetineerden maakten vogelkastjes, voederplankjes, ... Die werden verkocht en de opbrengst ging naar het goede doel: 'Open Kamp Kempen'. Daarin worden aan kansarme kinderen of kinderen in andere kwetsbare situaties vakanties aangeboden.

Gans het project Retoer kreeg de steun van HUBO Hoogstraten, Kringwinkel WEB en natuurvrijwilligers. De senioren van een rusthuis in Dessel zorgden tijdens hun Groot Vogelweekend mee voor de afwerking van de creaties.