Het OM parket in Turnhout heeft een gevangenisstraf van 6 maanden en een boete van 60.000 euro gevorderd tegen Luc Van den Broeck (49) uit Herentals. Zijn bedrijf Nutraya, dat voedingssupplementen voor sporters maakt, dreigt een boete van 300.000 euro te moeten betalen.

Het onderzoek naar Luc Van den Broeck en zijn bedrijf startte nadat veldrijder Bart Wellens in januari 2012 in het ziekenhuis belandde. De speurders gingen er aanvankelijk van uit dat Van den Broeck hormonen en andere verboden producten toediende aan sporters. Daar werden geen bewijzen van gevonden, maar de man wordt wel vervolgd voor een waslijst aan andere feiten.

Zo wordt hij beticht van de illegale uitvoering van geneeskunde, omdat hij het bloed van sporters analyseerde en op basis daarvan voedingssupplementen samenstelde. Samen met zijn bedrijf bracht hij volgens het parket ook levensmiddelen in de handel zonder toelating van het FAVV. Daarnaast werden inbreuken tegen de hygiënewetgeving vastgesteld, en inbreuken tegen de meldingsplicht en traceerbaarheid van voedingsproducten.

De inbreuken hebben betrekking op de producten die Van den Broeck zelf maakte in het bedrijf. De productie van eigenlijke Concap-producten was uitbesteed. Ze werden elders gemaakt. (belga)