De Orde van de Zwaan ontstond uit de vieringen naar aanleiding van 1000 jaar Heist. In het feestjaar van 2008 werden heel wat initiatieven op touw gezet. Met de plechtige afsluiting van 1000 jaar Heist, op 4 januari 2009, werd de Orde opgericht. Jean-Paul De Bie, Cas Goossens, Johan Cluytens en Bert Slaets werden als eerste vier ridders ingehuldigd op 24 mei 2009.

In april 2013, op erfgoeddag, werd de orde uitgebreid met Gaston Durnez en Paul Michiels. Het doel van de orde is om voorstellen te doen om de geest van samenhorigheid, het warme gemeenschapsgevoel en de versterking van het maatschappelijk weefsel die het feestjaar 2008 kenmerkten te bestendigen en om de uitstraling van Heist-op-den-Berg naar de buitenwereld toe blijvend te bevorderen.

Monument Rik Torfs

Tijdens de plechtige inauguratie op zondag 11 september 2016 - tevens Open Monumentendag - zal kersverse ridder Rik Torfs de ridderslag, een officiële oorkonde en het ereteken ontvangen uit de handen van de burgemeester. De toga die de ridders ontvangen staat symbool voor de waardigheid die hoort bij het verkregen ridderschap, de baret verwijst naar het denken en het gepersonaliseerde juweel symboliseert het broederschap van de orde. Door deze plechtigheid bevestigen de ridders hun verbondenheid aan de orde. De plechtigheid zal opgeluisterd worden door muzikanten van de academie en G-muziek.

'n Airke

 Na afloop van de plechtigheid zullen de Ridders van de Orde van de Zwaan een vzw Den Draai een cheque overhandigen met de opbrengst van de verkoop van de single ’n Air’ke van Paul Michiels. Deze single werd door Paul Michiels in het Heistse dialect opgenomen voor het goede doel.

De single is nog steeds te koop bij de toeristische dienst en CC Zwaneberg. Uit de festiviteiten naar aanleiding van 1000 jaar Heist bleven heel wat initiatieven overeind zoals de Toer van Heist, de Heistse Pijl, de Kasteelfeesten in Booischot, De Hei Beleeft, … Met de nieuwjaarsdrink, die ook nog steeds bestaat, werd het feestjaar gestart en ook afgesloten.

Ereburgerschap

De inhuldiging van een nieuwe ridder kan gezien worden als een ereburgerschap. Vandaar dat de kandidatuur van een ridder ook wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, die gevraagd wordt zijn instemming te geven.

Door mensen op te nemen in de orde benadrukken we hun bijzondere verdiensten voor Heist en hoe zij Heist mee op de kaart gezet hebben en hun bijzondere band met de gemeente. Rik Torfs past dan ook perfect in dit plaatje. Als geboren en getogen Heistenaar heeft hij onze gemeente mee bekendgemaakt bij het grote publiek.