U bent hier

Rock-'n-roll-legende Chuck Berry overleden (90)

Internationaal
19.03.2017 - 00.01u
Door: Herman Gezelle

De Amerikaanse muzieklegende Chuck Berry is op 90-jarige leeftijd overleden. De politie meldt dat hij rond het middaguur dood werd gevonden in zijn huis in Missouri.

Er zijn nog geen details bekendgemaakt over de oorzaak van zijn dood. De politie schrijft alleen dat er tevergeefs is geprobeerd de zanger te reanimeren.

Presley zette de deur naar rock-'n-roll op een kiertje, maar Chuck Berry trapte hem wijd open. 
Berry was ongekend belangrijk voor het begin van rock-'n-roll. In de jaren 50 combineerde hij blues, country en r&b tot een nieuw genre dat publiek aan beide kanten van de rassenscheiding aansprak. Hij viel ook op vanwege zijn kenmerkende 'duckwalk' tijdens optredens.

Volgens de Rock-'n-Roll Hall of Fame was Berry na Elvis Presley de meest invloedrijke artiest van het genre.

Berry had hits met nummers als Maybellene, Roll over Beethoven en No Particular Place to Go. Zijn bekendste nummer, Johnny B. Goode werd ontelbare keren gecoverd, onder meer door The Beatles.

Het wereldberoemde nummer werd samen met bijvoorbeeld Bach en Mozart meegestuurd aan boord van de ruimtesonde Voyager I, als aards visitekaartje voor ruimtewezens.

"Berry was begin jaren 60 creatief een beetje opgedroogd, maar toen coverden The Beatles en The Rolling Stones ineens al die nummers van hem en was hij weer populair", legt Kramer uit. (nos)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto