Boven het Oeralgebergte in Rusland is een meteoriet de atmosfeer binnengedrongen en ontploft. Een van de brokstukken heeft het dak van een zinkfabriek vernield. Op de grond vielen minstens 1.000 gewonden.

50 van hen moesten langer in het ziekenhuis blijven. Ook de materiële schade is groot.

Volgens het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken hebben na de inslag zeker 1.000 mensen zich aangeboden voor verzorging in ziekenhuizen. 34 van hen moesten in het ziekenhuis blijven.

Ook zijn tal van gebouwen beschadigd, waaronder een schooltje en een zinkfabriek. De meeste gewonden vielen door rondvliegend glas.

De brokstukken van de meteoriet vielen neer op ongeveer 200 kilometer van de regiohoofdstad Tsjeljabinsk, bij de stad Satka, op ongeveer 1.500 kilometer van Moskou.

Op amateurbeelden is een grote vuurbol te zien, of zijn immense rookpluimen te zien in de atmosfeer. Het schouwspel was naar verluidt ook te zien in Kazachstan.

De brokstukken verbrandden deels in de atmosfeer boven het gebied, maar fragmenten ervan wisten alsnog de aarde te bereiken. Volgens de Russische Academie voor Wetenschappen woog de meteoriet ongeveer 10 ton.

De brok zou onze atmosfeer binnengedrongen zijn met een snelheid van zeker 54.000 km/u en spatte 30 tot 50 km boven de grond uit elkaar.

Het ministerie voor Noodgevallen heeft 20.000 mannen gemobiliseerd. Voorts inspecteren een drietal helikopters en vliegtuigen het getroffen gebied. "De straling in het gebied is normaal", klinkt het.

Gebouwen beschadigd

Er zijn tenminste 297 appartementsgebouwen, twaalf scholen, sommige bedrijven en sociale faciliteiten beschadigd, aldus minister voor Noodsituaties Vladimir Poetsjkov.

Volgens RT hebben bijna 725 mensen medische hulp gevraagd. Twee verkrijgen intensieve zorgen, meldde het staatspersbureau Ria Novosti. Er is een telefonische "hotline" geopend voor inwoners van het gebied die psychologische hulp nodig hebben.

Gas afgesloten

Nog volgens RT is in honderden woningen de gas afgesloten nadat een veiligheidssysteem vanwege de explosie in werking trad. In de zoo van Tsjeljabinsk is paniek onder de dieren ontstaan, in het bijzonder onder wolven en paarden. Alle onderwijsinstellingen zijn twee dagen gesloten.

Het ministerie voor Noodsituaties heeft alle mensen in het gebied gewaarschuwd niet tot bij neergekomen brokstukken te komen als zij die vinden. Wel moeten zij onmiddellijk de "gevaarlijke vondst" melden. Volgens Tatjana Borisevitsj van de Poelkovo Sterrenwacht is er wel een samenhang met de aankomende aardscheerder.

Krater afgesloten

De plaats waar de meteoriet wellicht is neergekomen, is door soldaten met speciale beschermende kledij versperd, zo heeft het Russische televisiestation Russia Today (RT) vrijdag gemeld.

Drie gemeenten in de regio Tsjeljabinsk hebben de noodtoestand uitgeroepen", zei woordvoerder Igor Moerog van het ministerie voor Noodsituatie volgens Russia Today.

Niet beschoten

Volgens het ministerie voor Noodsituaties van de Oeral heeft het leger niets te maken met de explosie. "Het Russisch ministerie van Defensie heeft geen actie in verband met het incident ondernomen. Er zijn in het gegeven tijdsbestek geen vliegtuigen in de lucht geregistreerd", zo luidde het volgens RT.

Eerder waren er onbevestigde berichten dat het leger de neerkomende meteoriet had neergeschoten waardoor ze in brokstukken uiteenspatte.

(belga/ap)