Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de begraafplaats van het deeldorp Bel in Geel werd op 3 november 2014 definitief aanvaard door de gemeenteraad. Daardoor wordt het mogelijk de begraafplaats uit te breiden tot het dubbele van de huidige oppervlakte.

Zonder uitbreiding zou de huidige begraafplaats binnen enkele jaren geen mogelijkheden meer hebben voor begravingen in volle grond. Omdat begravingen in een urneveld de laatste jaren erg populair geworden zijn, dreigde ook daar een tekort te ontstaan.

Meer ruimte voor diverse functies

Met de voorziene extra 3 535 m² in het nieuwe RUP wordt de huidige begraafplaats van 3 465 m² meer dan verdubbeld. Dit lijkt veel, maar is een gevolg van een bewuste keuze van de stad om de uitbreidingen van de kerkhoven te realiseren als ‘parkbegraafplaatsen’.

Zo kan voor alle mogelijke vormen van begravingen de nodige ruimte in een groene omgeving worden geboden. Zo zal er ook ruimte zijn voor een grotere strooiweide. Omdat het afscheid van een overledene niet meer noodzakelijk een kerkelijk gebeuren is, is in het plan ook een locatie voorzien voor een kleine ceremonieruimte, inclusief berging voor onderhoud en sanitaire voorzieningen.

Bosrijke omgeving

De uitbreiding wordt voorzien in oostelijke richting zodat het bosrijke karakter in de omgeving kan bewaard blijven en de begraafplaats na de herinrichting kan evolueren naar een begraafpark waar het voor bezoekers rustig vertoeven is.