'Boslandbouw, in de vaktermen agroforestry, is één van de meestbelovende vormen van ecovriendelijke landbouw. Maarten Hertogs heeft plannen voor zo'n boslandbouwproject in Hulzen (Herentals) dat naast bioeitjes ook hazelnoten moet opleveren. Het project zal zo'n 14.000 scharrelkippen huisvesten. "Dat zal allemaal gebeuren volgens de modernste normen zonder hinder voor de buurt", belooft de initiatiefnemer Hertogs in een persbericht.

Des-informatie volgens buurtbewoners

De buurtbewoners denken er helemaal anders over.  Het hele project zou gaan om te kunnen ontbossen en terug meerwaarde te geven aan het perceel met oude boederij.

Een bekende huisarts uit Herentals en een bekende notaris zouden Maarten Hertogs gebruiken als 'stro-man'.

Maarten Hertogs is nog volop aan de slag met de aanvragen voor de nodige vergunningen. Maar op de toelichting die tot nu toe al werd georganiseerd voor omwonenden en adviesraden, maakte de ondernemer indruk met zijn project. "Voor mij is de insteek eenvoudig", zegt hij. "Ik ga zelf bij de stal wonen. Ik zou gek zijn als ik dan hinder van welke aard ook zou dulden. Bovendien gaat dit om een bio-project. Ik kan me niet voorstellen dat als je een diervriendelijk project start, dat niet mensvriendelijk zou zijn."

Hazelaars in plaats van dennen

Om het project te laten starten, moeten op het perceel van ongeveer 60.000 m² in Hulzen, een behoorlijk aantal naaldbomen gerooid worden. "Ik zal niet tegenspreken dat die ingreep zichtbaar zal zijn", vertelt de initiatiefnemer. "Maar dit is een project zoals vandaag overal in Vlaanderen de uitheemse naaldbomen worden vervangen door streekeigen bomen. In ons geval zijn dat hazelaars, omdat wij op termijn hazelnoten willen telen."

De combinatie van legkippen en de kweek van hazelnoten is een vorm van agroforestry. "Dit is een vernieuwend concept voor de landbouw dat de overheid sterk wil promoten", vertelt Maarten Hertogs. "Percelen landbouwgrond worden op deze manier efficiënter en duurzamer benut."

Waardevol landschap

Het project in Hulzen situeert zich in waardevol agrarisch gebied. "Daarom past dit project hier perfect", vindt de initiatiefnemer. "De legkippen gaan hier scharrelen tussen de hazelaars. Ze zullen nooit zichtbaar zijn voor wandelaars of buurtbewoners. We voorzien rondom het hele terrein een bufferzone. Die wordt ingevuld met houtkanten, hagen en heggen waar dat nog nodig is. Zo'n haagbeuk wordt drie tot vier meter hoog. Daardoor zal van buitenaf zelfs de stal niet zichtbaar zijn. De passant zal de buffer zien en de kruinen van de hoogstambomen."

Geen geur

De kippenstal zelf zal 27 op 90 meter tellen. De stal wordt gebouwd volgens de strengste normen. Alle studies tonen aan de lawaai- en geurhinder voor omwonenden onmogelijk is. De luchtafzuiginstallaties zijn geluidsarm en beantwoorden aan de hoogste normen. De kippenmest valt op een band en wordt er meteen gedroogd. Daardoor is ammoniakvorming niet aan de orde. En dat is net de oorzaak van de klassieke mestgeur. De gedroogde mest wordt opgeslagen in een afgesloten mestloods die om de zes maanden moet leeggehaald worden."

Geluidsarm

De legkippen zijn geen bron van veel lawaai. De dieren moeten volgens de regels van de bio-teelt elk 4 m² meter vrije ruimte krijgen. Gemiddeld zit de helft van de dieren in de stal. Het geluid van de dieren daar wordt in de stal gehouden. Buiten hebben ze zoveel loop dat ze amper hoorbaar zullen zijn.

Transport

Deze vorm van bedrijfsvoering is ook qua transporten heel vriendelijk voor milieu en omgeving. "De eitjes worden twee keer per week opgehaald", weet Maarten Hertogs. "Daarnaast wordt de mest twee keer per jaar afgevoerd. Het kippenvoeder komt met twee transporten per maand. De kippen zelf worden na 90 weken op transport gezet. Dat is het ongeveer. Voor een landbouwbedrijf is dit echt heel weinig transport."

Buren

De bosbouwlandbouwer hoopt dat hij van de buurt en de autoriteiten het nodige vertrouwen krijgt. "Dit is een modern bio-bedrijf", beklemtoont hij. Dit project wil mens-, dier- en natuurvriendelijk zijn. Daarom vinden we een uitstekende verhouding met de omwonenden zeer belangrijk. Ik wil hier wonen en wil graag een goed nabuurschap.

Dat betekent dat ik aanspreekbaar wil zijn voor elke mogelijke vraag of klacht, zoals het een goede buur betaamt. Ons project zal ook perfect passen in deze terecht waardevolle agrarische omgeving. Meer nog: ik ben er van overtuigd dat wij dit stukje van Herentals nog mooier zullen maken", besluit Hertogs in z'n persbericht.

Wordt vervolgd.