Op woensdag 16 augustus starten de langverwachte werken aan de Geelseweg. Vanaf de grens Herentals-Olen tot aan de Kanaalstraat wordt één rijstrook van de gewestweg afgesloten. Het verkeer kan daar dan enkel nog vanuit Geel/Olen voorbij. Vanuit Herentals volg je een omleiding.

Het hele vernieuwingsproject van de N13 omvat een nieuw wegdek, nieuwe fietspaden, een gescheiden rioleringsstelsel en nieuwe, gezonde bomen. Om woningen en handelaars zo goed mogelijk bereikbaar te houden, schuiven de werken op en verlopen deze in fasen.

Het voorjaar van 2019 wordt momenteel gezien als einddatum voor alle wegen-, riolerings- en nutswerken.

Eerste impact: deels eenrichtingsverkeer en omleiding

Vanaf 16 augustus kan enkel het verkeer vanuit Geel en Olen nog onafgebroken over de N13. Het doorgaand verkeer vanuit Herentals richting Geel moet vanaf 16 augustus de omleiding volgen via de E313 of via Industrielaan en Nijverheidsstraat.

Voor fietsers blijft de doorgang in beide richtingen mogelijk. Zij kunnen de werken veilig passeren via een dubbelrichtingsfietspad.

Wat gebeurt er eerst?

Hoofdaannemer Deckx start vanaf 16 augustus met het rooien van de bomen langs de N13 vanaf de grens met Herentals-Olen en zal zo verder opschuiven richting Geel. Voor de veiligheid zal ter hoogte van de rooiwerken gewerkt worden met mobiele verkeerslichten. Bij het vallen van de bomen wordt het verkeer korte tijd onderbroken.

Vanaf 21 augustus start drinkwatermaatschappij Pidpa met de aanleg van de nieuwe hoofdwaterleiding. Deze werken starten ter hoogte van de grens met Herentals en schuiven geleidelijk op richting het kruispunt met de Kanaalstraat (zone 5). Daarna verplaatsen de werken zich naar het kruispunt met de Puntstraat en wordt er verder gewerkt richting de Kanaalstraat (zone 4). De werken door Pidpa in zone 4 en 5 duren vermoedelijk tot eind 2017.

Ook werken in Sint-Sebastiaanstraat en Kanaalstraat

Vanaf 16 augustus start aannemer Deckx ook met de rioleringswerken in de Kanaalstraat. In de Sint-Sebastiaanstraat starten de werken vanaf 22 augustus. Hou er rekening mee dat beide straten tijdens de werken niet toegankelijk zijn voor doorgaand verkeer.

Wat met de kruispunten?

De straten in de omgeving en de kruispunten op de Geelseweg blijven bijna de volledige periode (tot eind 2017) toegankelijk voor het lokaal verkeer (uitgezonderd Kanaalstraat en Sint-Sebastiaanstraat). Hieronder vind je per kruispunt een overzicht van de mogelijke hinder. De begeleidende kaart vind je in de rubriek 'Downloads'. Hou er rekening mee dat de timing afhankelijk is van het verloop van de werken.

Kruispunt 1 : Gerheze – Geelseweg – P. Van Lommelstraat

Hinder? Geen doorgang tot N13 voor plaatselijk verkeer komende uit P. Van Lommelstraat, maar verkeer kan weg via kruispunt 2.

Vermoedelijke duur: 1 dag (wordt zo snel mogelijk gecommuniceerd). Omleiding via kruispunt 2.

Kruispunt 2: Geelseweg – P. Van Lommelstraat

Hinder? Geen doorgang tot N13 voor plaatselijk verkeer komende uit P. Van Lommelstraat, maar verkeer kan weg via kruispunt 1.

Vermoedelijke duur: 1 dag (wordt zo snel mogelijk gecommuniceerd). Omleiding via kruispunt 1.

Kruispunt 3: Doffen – Geelseweg – Kanaalstraat

Hinder? Geen toegang voor doorgaand verkeer in de Kanaalstraat vanaf 16 augustus tot midden oktober. Eind november – begin december voorziet drinkwatermaatschappij Pidpa ter hoogte van het kruispunt gedurende 2 weken nog bijkomende werken.

Kruispunt 4: Gerheiden – Geelseweg – Sint-Sebastiaanstraat

Hinder? Geen toegang voor doorgaand verkeer in de Sint-Sebastiaanstraat (zone tussen Geelseweg en Kanaalstraat) vanaf 22 augustus tot eind oktober.

Kruispunt 5: Geelseweg – Missestraat

Hinder? Geen doorgang tot N13 voor plaatselijk verkeer komende uit de Missestraat.

Vermoedelijke duur: 1 dag. Pidpa maakt met de bewoners nog afspraken i.v.m. de bereikbaarheid van hun woning.

Kruispunt 6: Geelseweg – Neerbuul – Oevelseweg

Hinder? Geen hinder. De aanpassingswerken door Pidpa zijn hier al uitgevoerd.

Speciale website en nieuwsbrief

Alle info over de werken aan de Geelseweg, met de timing en werkzones, vind je op www.slimdoorolen.be. Daar kan je ook inschrijven voor een nieuwsbrief over de N13. Bij belangrijk nieuws (wijzigingen, updates,...) ontvang je dan een e-mail.