Een 25-tal buurtbewoners en actievoerders van Hulzen-Watervoort hebben dinsdagavond voor de start van de gemeenteraad in Herentals actie gevoerd tegen de komst van een bio-kippenboerderij met 14.000 kippen.

Fijn stof wordt hét argument tegen deze 'bio-stal'.

Het schepencollege wacht in het dossier de adviezen van de verschillende diensten af vooraleer een beslissing te nemen. Schepen van milieu Mien Van Olmen (CD&V) gaat ook de gezondheidsverslagen opvragen. De kippenboerderij komt aan Hulzen en dat ligt in argrarisch gebied. De oppositie deelt alvast de bezorgdheden van de buurtbewoners.

Het openbaar onderzoek naar de bouwvergunning liep af op 31 mei en leverde al 100 bezwaarschriften op. Het onderzoek rond de aanvraag voor de milieuvergunning loopt nog tot 21 juni.

Actievoerder Paul Thijs : 'De buurtbewoners van Hulzen-Watervoort willen in géén enkel geval dat er een bedrijf met 14.000 scharrelkippen komt. We krijgen steun van de wetenschap: die stelt dat mensen die in de buurt van pluimveebedrijven wonen gevoeliger zijn voor luchtweginfecties.

In Nederland weten ze het al veel  langer: 'Niemand heeft er bij stilgestaan, maar scharrelkippen zijn slechter voor de gezondheid van pluimveehouders en omwonenden dan kippen in een legbatterij. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit is gebleken dat scharrelkippen veel meer fijn stof veroorzaken', besluit een verontwaardigde Paul Thijs.

Wordt vervolgd.

Foto's Johan Temmerman/ NNieuws