De Herentalse auteur Laurianne Aerts presenteerde zondagnamiddag haar schitterend boek 'Droomleven van een Fangirl' bij Standaard Boekhandel Zandstraat.  Een panel met Fanflicks-schrijfsters Laurianne Aerts, Shana De Winter en Celine Timmerman debatteerde nog over de aantrekkingskracht van het fanfictie-genre.

Wat vind je van het eindresultaat?
L: "Het is echt mooi geworden, en de cover is in het echt nog leuker dan het op het scherm! Vooral de achterkant van het boek vind ik super leuk, omdat al die elementjes die daar voorkomen ook in het boek voorkomen. Dat zal je pas merken als je het boek leest. Als je het zo op het eerste gezicht ziet denk je waarschijnlijk, waarom staat daar een pizza op? Maar als je het boek dan leest, dan klikt het allemaal samen – en wordt het echt een mooi geheel."

Waar gaat je boek over?

L: "Het gaat over Olivia, een fangirl – die haar favoriete band ontmoet, en vandaar gaat het hele verhaal verder."

Een fangirl, dus. Hoe ben je erop gekomen om daarover te schrijven?
L: "Ik heb mijn inspiratie een beetje gehaald uit 'Fangirl' van Rainbow Rowell, da's een heel groot voorbeeld voor mij, omdat ik haar verhalen heel leuk vind geschreven; vooral door de lichte humor erin, die ik zelf ook probeer te verwerken in mijn verhalen. En, ja, van daar ben ik het verder uit gaan werken, en gaan dromen – hoe zou het zijn? En van daaruit verder gaan schrijven, dus op basis van mijn eigen droom. Het is dus zelfs een beetje letterlijk geworden – het droomleven van een fangirl!"

Lijk je dus ook een beetje op je hoofdkarakter, Olivia?
L: "Goh... Ze is wel een beetje geïnspireerd op het algemene beeld van een fangirl, en dus ook waarschijnlijk op mij – maar ik denk dat Olivia een beetje meer... Ze reageert heel anders op dingen, dan hoe ik zou reageren – en ze is wat uitbundiger en zekerder van zichzelf. Ze is eigenlijk een heel simpel meisje, die iedereen wel zou kunnen zijn."

Maar je hebt nog wel wat van jezelf in haar gelegd?
L: "Ja, ik denk dat als je een verhaal schrijft, je automatisch iets van jezelf in je verhaal stopt – onbewust, zonder dat je het doorhebt. Zo van, eigenlijk ben ik dat wel, maar dat je dat niet zo doorhebt op het moment zelf."

Hoe lang doe je dit al?

L: "Ik denk dat ik in 2012 begonnen ben, dus zo'n 4,5 jaar geleden – vanaf dat moment schrijf ik echt fanfictie. Daarvoor schreef ik ook wel verhalen, via andere sites, vooral rollenspelen en zo. En vandaar is het geëvalueerd naar fanfictie."

Hoe is dat gekomen, hoe ben je met het genre in aanraking gekomen?
L: "Er was een meisje die graag met mij een verhaal wilde schrijven – maar zij wilde over Justin Bieber schrijven, en ik was in die tijd niet echt fan van hem. Maar ik ben toen toch zijn muziek gaan opzoeken, en zo ben ik echt fan van hem geworden – en meteen fanfictie-schrijfster geworden. Vandaar is het allemaal gestart."

Terug naar je verhaal. Waarom zou iemand het moeten lezen?
L: "Omdat het verhaal over een fangirl gaat, die voor altijd een fangirl zal blijven – en het is dus gewoon een personage waarin elke fangirl zich zal gaan herkennen. Ik denk dat het echt een verhaal is om bij weg te dromen, en om mee te nemen op vakantie – het is luchtig, en het lijkt me gewoon fijn om tijdens je vakantie weg te kunnen dromen in Olivia's wereld."

Je vertelde eerder over het eind, dat je fans ervan schrokken...
L: "Daarvoor moet je het boek lezen, haha!"

Gaan we nog meer van je horen, hierna?

L: "Ja, ik ben al druk bezig met de edit van mijn tweede boek, dus dat komt er ook heel snel aan. Ook dat gaat een heel leuk verhaal worden. Maar dat is pas later – eerst nog hiervan genieten, van dit allemaal."

Waarom moeten mensen 'Droomleven van een Fangirl' kopen?
L: "Omdat het echt anders is! In het begin lijkt het misschien vrij cliché, en niet echt anders – maar ik denk dat mensen het uiteindelijk wel kunnen waarderen, hoe het echt een beetje... anders is." (welovefanfiction).  

Te koop bij Standaard Boekhandel  - 18,95 euro.

Foto's Johan Temmerman / NNieuws.