Herman Selleslags (BE, °1938) is een van de bekendste fotografen van België. In 2015 schonk hij zijn archief en dat van zijn vader Rik aan het FOMU. In een halve eeuw tijd heeft Selleslags een magistraal fotoarchief opgebouwd.

Honderdduizenden foto’s, glasplaten, dia’s, negatieven, persprints, agenda’s, contactvellen en camera’s verhuizen naar de depots van het FOMU. De talrijke archiefdozen staan letterlijk en figuurlijk centraal in de tentoonstelling Selleslags pakt uit.

Diversiviteit van topfotografen

De expo toont de diversiteit van Rik en Herman Selleslags’ oeuvre: van reportages voor HUMO, familiealbums en productfotografie voor de Grand Bazar tot straatfotografie, foto’s van Joodse huwelijken, de winter in 1943 en de wateroverlast in 1953.

Ook iconische en minder bekende beelden die Herman Selleslags maakte van The Beatles, The Rolling Stones en van zijn vriend Julien Schoenaerts worden uit de archiefdozen gehaald. Het FOMU gunt zijn publiek zo een blik achter de schermen én een eerste inkijk op de rijkdom van deze aanwinst.

Verschillende publicaties over het werk van Herman Selleslags zijn te koop in de museumshop.

Je vindt het FOMU, het Foto Museum Antwerpen aan de Waalse Kaai in Antwerpen.

Curatoren: Tamara Berghmans en Joachim Naudts

foto's: Marcel Nelis/Nnieuws.be