Onze muziekresencent Alfons Maes zat zondag op schoot bij de Scorpions @ Sportpaleis :' De support stond op naam van Thunder, een Britse band die jaren terug gevormd werd door Danny Bowes en Luke Morley toen beiden elkaar in 1971 ontmoetten. Ze hadden nooit kunnen denken dat hun collectieve interesse voor hardrock zou uitgroeien tot de vorming van Thunder.

Het was Andy Taylor (ex-Duran Duran, The Power Station) die hen als producer in goede banen leidde. De line-up van Thunder wordt vervolledigd met Gary "Harry" James (drums), Ben Matthews (gitaar) en aan de baskoorden vinden we Chris Childs.
De meeste van hun langspelers waren commercieel getint en de weg om door te breken was niet geplaveid met gouden kruimels.  Na een split in 2000 en enkele nieuwe albums, staan ze geprogrammeerd als support van de Scorpions.

Thunder leverde een knappe prestatie maar helaas voor hen was een halfvol (of halfleeg?) Sportpaleis hier maar getuige van. Tijdens hun set kregen we toch leuke covers te horen van o.m. 'Black Water', 'Resurrection Day' en 'Backstreet Symphony'.

Een avondje in een nu ietwat afgeslankt Sportpaleis –en meer redelijk meer bezette zitjes nu- dat was het hoofdmenu voor vandaag, de de Duitse hardrock band Scorpions. Net als bij hun vorige passages wisten deze kerels hun publiek, maar ook hen die misschien wel een nieuwe doelgroep vormen, ten volle te overtuigen dat ze nog steeds muziek maken met sterke, prachtige verhaallijnen, waar harde, uptempo nummers en intieme ballads gecombineerd worden zonder de essentie van hardrock uit het oog te verliezen.

Het feestje ging van start met enkele sterke songs zoals 'Going Out With A Bang' en 'Make It Real'.  Op de achtergrond, en met een indrukwekkende "Wall of Marshalls" op het podium, werd het publiek verwend met een groot digitaal scherm waarop psychedelische beelden, maar ook de live beelden, geprojecteerd werden voor hen die te ver van het podium zaten.

Zo konden ook zij optimaal van de show genieten. Nog een leuk detail was onderaan de banner 'Save The Earth' en ja, na het onnodige en doelloze geweld van vorige week vrijdag in Parijs, krijgt deze slagzin toch een serieuze meerwaarde.

Tussen al het gitaargeweld kregen we ook enkele momenten van bezinning. De Scorpions deelden deze momenten met ons op de tonen van 'Send me An Angel', dat meteen voor een serieuze interactie met de vele diehardsfans leidde.

Zij die graag meezingen op nummers van hun idolen kregen vanavond de kans dit te doen op 'We Built This House', weer zo'n moment waaruit duidelijk blijkt dat deze band nog zeker niet uitgezongen is. Karaoke moment bij uitstek.

Beter, Klaus Meine's stem heeft kennelijk de tand des tijd goed doorstaan want de man klinkt nog steeds even kristalhelder en overtuigend voor een kerel die al 67 lentes op zijn conto heeft staan.

'Delicate Dance' was dan de moment voor Matthias Jabs waarin hij nu centraal in de spotlight stond. Een solomoment, of noem het een lange gitaarsolo, en slechts met één extra (externe) gitarist op het podium deed hij iets waar velen van mogen of kunnen dromen. Met alleen twee gitaren werd het stil, zeer stil, het was een moment van luisteren en alleen maar luisteren..

Een goed uurtje verder werd hun grote hit, 'Wind Of Changes', ingezet, een nummer speciaal geschreven over de veranderingen die toen in Oost-Europa aan de gang waren. Het waren dan ook de Scorpions die als eerste westerse hardrock band in Rusland mocht spelen. Het publiek kreeg waar voor zijn geld: fantastische, geniale uitvoering... alsof ze het nummer gisteren voor de eerste keer speelden.

Met 'Kottak Attack' liet drummer James zijn duivels los en het werd niet alleen een auditief spektakel maar ook visueel werd dit een bravourestukje. Naar het einde van de show toe werden we met nog meer fantastische versies overstelpt waaronder we zeker 'Blackout' en 'Big City Nights' onthouden.

En aan alle concerten komt helaas een einde, de Scorpions sloten dan af met twee encores, nl. 'Still Loving You' en 'Rock You Like A Hurricane'.

De Scorpions, en ondanks enkele onder hen de kaap van 65 reeds gepasseerd zijn, blijven een schouwspel waar je niet aan mag voorbijgaan. Hardrock, zoals het hoort, sterke songs, knappe gitaaruitstapjes, maar zonder onnodig gesoleer, de juiste baslijnen, beukende drums, de nodige lichaamstaal, interactie met het publiek... wat kun je nog meer wensen?

Line-up Thunder
Danny Bowes (vocals)
Luke Morley (gitaar)
Gary "Harry" James (drums)
Ben Matthews (gitaar)
Chris Childs (bass)

Line-up
Klaus Meine (zang)
Matthias Jabs (gitaar)
Rudolf Schenker (gitaar)
Pawe? M?ciwoda (basgitaar)
James Kottak (drums)

Setlist Thunder:
River of Pain
Black Water
Resurrection Day
Broken
The Devil Made Me Do It
Backstreet Symphony
I'll Be Waiting
The Thing I Want
When the Music Played
Love Walked In
I Love You More Than Rock 'N' Roll
Encore:
Serpentine
Dirty Love

Setlist Scorpions:
Going Out with a Bang
Make It Real
The Zoo
Coast to Coast
Top of the Bill / Steamrock Fever / Speedy's Coming / Catch Your Train
We Built This House
Delicate Dance
Always Somewhere / Eye of the Storm / Send Me an Angel
Wind of Change
Rock 'n' Roll Band
Dynamite
In the Line of Fire
Kottak Attack (drumsolo)
Crazy World
Blackout
Big City Nights
Encore:
Still Loving You
Rock You Like a Hurrican

Met dank aan Greenhouse Talent en Sony Music / report & photo's: Alfons Maes © NNieuws.