De federale regering overweegt om de wet op de seksuele meerderjarigheid te hervormen. De Vlaamse Jeugdraad klaagt aan dat die al langer niet meer overeenstemt met de realiteit.  

De krant De Morgen merkt vanochtend op dat het regeerakkoord bepaalt dat de leeftijd van seksuele meerderjarigheid "zal worden geharmoniseerd".

Dat is erg vaag, maar Caroline Verschueren van de Vlaamse Jeugdraad vraagt wel dat de wet wordt gewijzigd omdat die niet meer aangepast is aan de realiteit.  Nu zijn seksuele handelingen onder de leeftijd van 16 jaar strafbaar, maar in de praktijk zijn veel jongeren eerder actief van tongzoenen tot seksueel contact.

De Jeugdraad en ook Sensoa vragen dat er een aangepast wettelijk kader komt, waarin zowel de bescherming van minderjarigen is opgenomen, maar tegelijk ook de realiteit.

Erika Frans van Sensoa ziet een duidelijk verschil tussen seksuele handelingen tussen jongeren onderling en tussen jongeren en volwassen. Het eerste zou uit het strafrecht gehaald moeten worden, in het tweede geval zou de leeftijdsgrens wel belangrijk zijn. (vrt)